Beköszöntött az ősz és ezzel a tökszezon. Nincs is jobb a hűvösebb időben, mint egy meleg krémleves. Kicsit édes, de gyömbérrel ízesítve egy kis csípősséget is csempészhetünk bele.
Kétség sem fér hozzá, az őszi-téli hónapok slágerétele a sütőtök. Sokféle módon elkészíthető, de a krémleves a nagy kedvencem. Mutatom, hogy én hogyan készítem.
Hozzávalók
-
1 db közepes sütőtök
-
1 db kis fej vöröshagyma
-
2 dl főzőtejszín
-
1 ek. olaj
-
1 gerezd fokhagyma
-
1 db leveskocka
-
csipet só
-
1 kávéskanál gyömbér
-
víz
Elkészítés
A sütőtököt jól mossuk, majd
hámozzuk meg. Távolítsuk el a magokat és daraboljuk apró kockákra.
A vöröshagymát
is vágjuk kis darabokra, majd kezdjük el az olajon dinsztelni. Tegyük hozzá a
tököt, és pirítsuk 2-3 percig, majd öntsük fel, annyi vízzel, hogy pontosan ellepje.
Ezután következik az ízesítés, mehet bele a só, a gyömbér, a zúzott
fokhagyma és a leveskocka.
Főzzük körülbelül 20 percig, amíg
puha nem lesz a tök, majd pépesítsük egy botmixer segítségével. Ezután
öntsük hozzá a tejszínt és főzzük tovább még 1-2 percig.
Most már nincs más dolgunk, mint
a tálalás és a díszítés. Én most pisztáciát és egy pár csepp tejszínt használtam, de ha valaki az eredeti, tökmagos verzióhoz ragaszkodik, csak bátran.
Remélem, kedvet kaptatok hozzá:-) Én szurkolok!
Fotók, recept: Parrag Zsófia