A francia hagymaleves egy klasszikus, ami a hagyma egyszerűségét emeli ki, gazdag és ízletes leves formájában. Tetején ropogós pirítós és olvadt sajt teszi teljessé a fogást, ezzel melegséget és kényeztetést nyújtva ebben a hideg időben.
Hozzávalók
25 g vaj
1/2 evőkanál olívaolaj
500 g vöröshagyma, vékonyra
szeletelve
1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1/2 evőkanál cukor
1 evőkanál liszt
125 ml száraz fehérbor
750 ml víz (vagy alaplé, ha van)
1/2 babérlevél
1/4 teáskanál szerecsendió (vagy
ízlés szerint)
Só és frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint
Baguette vagy kenyér, szeletelve
100 g reszelt sajt
Elkészítés
Olvaszd meg a vajat és az
olívaolajat egy lábasban közepes lángon. Add hozzá a szeletelt hagymát, és
párold, amíg megpuhul és aranybarnára karamellizálódik (kb. 25-30 perc). Add hozzá az apróra vágott
fokhagymát és a cukrot, és párold további 5 percig. Szórd meg a liszttel, keverd el,
és főzd további 2-3 percig.
Öntsd hozzá a fehérbort, és
forrald fel, majd hagyd, hogy a nagy része elpárologjon. Add hozzá a vizet (vagy
alaplevet), a babérlevelet és a szerecsendiót. Forrald fel, majd csökkentsd a
hőt, és főzd lassú tűzön 20-30 percig. Ízesítsd sóval és borssal.
Közben készítsd el a pirítóst:
Melegítsd elő a sütőt grill fokozatra. Helyezd a kenyeret a sütőlemezre, és
pirítsd meg mindkét oldalát. Majd szórd meg sajttal és tedd
vissza a sütőbe, amíg az megolvad és aranybarnára pirul. Forrón tálald és élvezd a
különleges ízeket!
Jó étvágyat!
Fotó, recept: Parrag Zsófi