A gluténmentes fahéjas csiga nemcsak egészséges, de rendkívül ízletes is, és remek lehetőség, hogy a mentesen étkezők is élvezhessék ezt a klasszikus édességet.
Hozzávalók
A tésztához:
300 g gluténmentes lisztkeverék
50 g cukor
1/4 teáskanál só
7 g szárított élesztő
240 ml langyos tej (növényi tej is használható)
75 g olvasztott vaj
1 nagy tojás
A töltelékhez:
100 g cukor
2 teáskanál őrölt fahéj
50 g puha vaj
Elkészítés
Tészta készítése:
Keverd össze a gluténmentes lisztkeveréket, a cukrot, a sót és az élesztőt egy nagy tálban. Dolgozd egybe a langyos tejet, olvasztott vajat és a tojást,
majd add hozzá a száraz hozzávalókhoz és jól gyúrd össze. A tésztát letakarva
hagyd 1 órán keresztül kelni.
Töltelék előkészítése:
Keverd össze a cukrot és a fahéjat egy kis tálban.
Összeállítás
Nyújtsd ki a megkelt tésztát kb. 30x40 cm-es téglalappá egy
enyhén lisztezett felületen. Kend meg a tésztát a puha vajjal, majd egyenletesen szórd rá
a cukros és fahéjas keveréket.
Tekerd fel a tésztát a hosszabbik oldalánál kezdve, majd
vágd kb. 2,5 cm vastag szeletekre. Ehhez én cérnát használtam, de egy éles kés
is tökéletes hozzá. Helyezd a szeleteket egy sütőpapírral bélelt tepsibe úgy,
hogy hagyj egy kis helyet közöttük. Tedd félre őket további 30 percig kelni.
Sütés
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Süsd a fahéjas csigákat
20-25 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz a tetejük. Az édesszájúak megszórhatják még porcukorral is.
Meglehet, hogy ne két perc alatt készül el ez a finomság, de hidd el, megéri időt szánni rá!
Fotók, recept: Parrag Zsófi