Az omlós keksz két rétegből áll, amelyeket ízletes lekvár, majd csokoládébevonat kapcsol össze. Parrag Zsófi most egy gluténmentes változatot hozott, hogy mindenki élvezhesse ezt a különlegességet.
Az Ischler az egyik legkedveltebb osztrák édesség, amelyet eredetileg Franz Sacher, a híres Sacher-torta készítője alkotott meg. Nézzük az otthon elkészíthető verzióját gluténmentesen.
Hozzávalók
200 g gluténmentes liszt (például rizsliszt vagy gluténmentes
süteményliszt keverék)
100 g vaj vagy növényi margarin (laktózmentes változatban is)
70 g porcukor
1 tojássárgája
1 csipet só
1 teáskanál vaníliakivonat
150 g ribizli- vagy málnalekvár
150 g étcsokoládé (gluténmentes)
1 teáskanál olaj vagy vaj
Elkészítés
Keverd össze a lisztet, porcukrot és a sót egy nagy tálban.
Morzsold el benne a vajat, míg morzsás állagú nem lesz. Add hozzá a
tojássárgáját és a vaníliakivonatot, gyors mozdulatokkal gyúrd sima tésztává.
Csomagold fóliába, és tedd hűtőbe legalább 30 percre. Közben melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Béleld
ki a tepsit sütőpapírral. Nyújtsd ki a tésztát kb. 3-4 mm vastagságúra, majd
szaggass belőle kör alakú formákat.
Helyezd a tésztakorongokat a tepsire, és
süsd 10-12 percig, amíg világos aranybarna színűek nem lesznek. Hagyd őket
teljesen kihűlni. A kekszek felét kend meg lekvárral. Olvaszd fel a csokoládét
vízgőz felett vagy mikróban, és add hozzá az olajat, hogy szép fényes legyen.
Mártogasd meg a maradék kekszek tetejét a csokoládéban, és helyezd őket egy
rácsra, hogy megszilárduljon a csokoládé. Végezetül tedd a lekváros
kekszdarabokra a csokis tetejüket.
Kellemes falatozást!
Fotók, recept: Parrag Zsófi