Itt a húsvét, az asztalról pedig nem hiányozhat a kalács. Ám ilyenkor nem árt azokra is gondolni, akik nem fogyaszthatnak glutént. Hoztunk egy ízletes mentes változatot, hogy senki ne maradjon ki a finomságból! Minden kedves olvasónknak ezzel is kívánunk kellemes ünnepeket!
Hozzávalók
400 g gluténmentes lisztkeverék
200 ml mandula- vagy kókusztej
100 g cukor (vagy ennek megfelelő
cukorhelyettesítő)

1 csomag szárazélesztő (7 g)
2 tojás
100 g olvasztott vaj vagy
kókuszolaj
1 csipet só
1 teáskanál vanília kivonat
(opcionális)
Elkészítés
Készítsd elő a hozzávalókat. Az
élesztőt keverd el a meleg tejben 5-10 percig, amíg kelni nem kezd. Egy nagy
tálban keverd össze a gluténmentes lisztet, a cukrot és a sót. Öntsd hozzá a
tojásokat, az olvasztott vajat, a vaníliát és a felfuttatott élesztős tejet.
Alaposan gyúrd össze a tésztát kézzel vagy dagasztógéppel, amíg sima és homogén
nem lesz. Ha szükséges, adj hozzá egy kevés lisztet, hogy formázható tésztát
kapj. Fedd le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen
körülbelül 1 órán át, amíg a duplájára nő.
Kelesztés után formázz belőle
kalácsot. Fedd le újra a tésztát, és hagyd kelni még 30-40 percig. Kend le a
tetejét egy egész tojással, majd előmelegített sütőben (180 °C) süsd 25-30
percig, amíg a kalács aranybarna nem lesz.

Sütés után hagyd kihűlni, majd
tálald frissen, akár egy ízletes gyümölcslekvárral, vagy a hagyományos húsvéti
sonkával!
Szép ünnepet kívánok!
Fotó, recept: Parrag Zsófi