Élvezd a friss, házi készítésű gluténmentes kifliket, amelyek tökéletesen ropogósak és ízletesek! Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted ezt a péksüteményt, amely mindenkit elvarázsol akár reggelire vagy uzsonnára.
Hozzávalók
A tésztához:
50 dkg gluténmentes liszt (pl. rizsliszt, kukoricaliszt vagy
gluténmentes lisztkeverék)
5 dkg vaj
7 g porélesztő
1 db tojás
3 dl tej
1 teáskanál cukor
1 ek só
A kenéshez:
10 dkg vaj (sós)
A tetejére:
20 dkg sajt (reszelt)
Tej (a kenéshez)
Elkészítés
Minden hozzávalót készíts elő, hogy szobahőmérsékletű
legyen. Szitáld a gluténmentes lisztet egy nagy tálba üsd bele a
tojást, majd adj hozzá sót, élesztőt és
kristálycukrot. Kezdd el dagasztani a tésztát, fokozatosan öntsd hozzá a
langyos tejet, amíg közepesen lágy tésztát nem kapsz. Dolgozd bele az
olvasztott vajat is. Ha szükséges, adj hozzá még egy kis gluténmentes lisztet.
Gyúrd jól össze a tésztát, majd takard le egy konyharuhával, és hagyd kelni egy
órán át.
Miután megkelt, oszd a tésztát négy cipóra és nyújtsd ki
azokat kör alakúra. Kend meg az egyik korongot sós vajjal, majd illessz rá egy
másik korongot, és sodrófával kissé lapogasd le. Vágd az így kapott tésztát 8
cikkre, majd a szélesebbik végétől kezdve tekerd fel kiflivé.
Helyezd a kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe, és kend meg
a tetejüket pici tejjel. Szórd meg reszelt sajttal, majd tedd meleg helyre kelni még
15-20 percig. Végül 180 fokos sütőben süsd aranybarnára, kb. 25-30 perc
alatt.
Jó ropogtatást kívánok:-)
Recept, fotó: Parrag Zsófi