Ez a fűszeres, különleges kacsa ünnepivé varázsolja a hétköznapi vacsorákat. A szárnyas gazdag ízvilága a mézes szósz édes-fűszeres jegyeivel harmonizál, így garantáltan lenyűgözi a családot és a vendégeket egyaránt.
Hozzávalók
2 kacsacomb/mell
Só és bors ízlés szerint
2 evőkanál méz
3 evőkanál ketchup
1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 evőkanál olívaolaj
Elkészítés
A kacsahúst mosd meg, töröld
szárazra, majd sóval és borssal ízesítsd. Egy kis tálban keverd össze a
mézet, ketchupot és az apróra vágott fokhagymát. Helyezd bele a kacsát a pácba,
majd pihentesd egy éjszakára. Vegyél elő egy hőálló tálat majd helyezd bele a
kacsát és alufóliával takard le. Melegítsd elő a sütőt 160 fokra és süsd 1,5
óráig, majd vedd le a tetejéről a fóliát és emeld a hőmérsékletet 190 fokra,
süsd még 30 percig a húst, amíg aranybarna nem lesz a teteje.
Párolt lilakáposzta
Fél fej lilakáposzta, vékonyra
szeletelve
1 evőkanál zsiradék
2 evőkanál ecet
1 evőkanál cukor vagy méz
Só és bors ízlés szerint
Elkészítés
Olvaszd meg a zsiradékot egy nagy
lábasban közepes hőfokon. Add hozzá a lilakáposztát. Párold 5-6 percig, amíg
kissé megpuhul. Öntsd rá az ecetet, és add hozzá a cukrot vagy mézet, valamint
sózd, borsozd, és ha szeretnéd, ízesítsd köménymaggal. Párold tovább alacsony
hőfokon, fedő alatt, kb. 20-25 percig, amíg a káposzta teljesen megpuhul.
Főtt rizs
1 csésze rizs
2 csésze víz
Egy csipet só
Elkészítés
Öblítsd le a rizst hideg víz
alatt, amíg a víz tiszta nem lesz. Tedd a rizst, a vizet és egy csipet sót egy
fazékba, és forrald fel. Amikor felforrt, csökkentsd a hőt alacsonyra, fedd le,
és főzd 15-20 percig, vagy amíg a rizs megpuhul és a víz teljesen felszívódik.
Tálald a mézes-ketchupos kacsát a
párolt lilakáposzta és a főtt rizs társaságában. Az egyensúly az édes,
savanykás és sós ízek között teszi ezt a fogást különlegessé.
Jó étvágyat!
Recept, fotó: Parrag Zsófi