Nem akarod bűntudattal nézegetni az "egészséges" listádat, amit az újév első napjaiban írtál, mert eddig nem sikerült betartanod? Nincs is rá szükség! Parrag Zsófi hozta a megoldásokat egy menüre.
Sokan tesznek fogadalmakat az új év
elején. Van, ki listát ír, van, ki csak elhatároz. Egy biztos, az ilyen
fogadalmak esetében toplistás az egészségesebb életmód, a testsúly csökkentése
vagy a több mozgás.
Az emberek nagy lendülettel vágnak bele a folyamatba, amely
megváltoztathatja az életüket, de legtöbbször ezek a törekvések motiváció és
ötlet hiányában abbamaradnak.
Úgy döntöttem, folytatom a szokásomat és ezúttal is ihletet szeretnék adni
egy egészséges, finom és gyorsan elkészíthető főételhez, illetve desszerthez.
Csirkés nyárs salátával
Hozzávalók
-
0,5
kg csirke
-
teljes
kiőrlésű kenyérmorzsa
-
2
db tojás
-
tönkölybúza
liszt
-
10–12
db tepsis burgonya
-
só
-
bors
-
őrölt
pirospaprika
-
szárított
oregáno
-
szárított
bazsalikom
-
olívaolaj
-
1
fej saláta
-
1
db répa
-
200
g feta sajt
-
10
db koktélparadicsom
-
nyárspálcika
-
ízlés
szerint: szárított paradicsom, olívabogyó, salátaöntet
Elkészítés
Mosd
meg a krumplikat és mérettől függően vágd félbe vagy három darabba. Bélelj ki
egy tepsit sütőpapírral és helyezd bele a krumplidarabokat. Locsold meg olívaolajjal,
sózd, pirospaprikázd meg, szórd meg szárított oregánóval és bazsalikommal, majd
alaposan forgasd össze.
Melegítsd
elő a sütőt 180 fokra, és ha bemelegedett, helyezd bele a tepsit 20 percre,
közben többször forgasd át. Ha letelt az idő, növeld a hőfokot 200 fokra és
süsd tovább még 20 percen keresztül.
Amíg
sül a krumpli, tisztítsd meg a csirkét és vágd fel apró darabokra. Ízesítsd
sóval és borssal, majd panírozd be. Először a tönkölybúza lisztben kell
megforgatni, majd a tojásban, végül a teljes kiőrlésű kenyérmorzsában.
A
bepanírozott húsokat helyezd a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Ha a krumpli kész,
mehet be a sütőbe, és 200 fokon aranybarnára sütjük kb. 10–15 perc alatt.
Amíg
a hús sül, vágd össze a salátát, vágd félbe a koktélparadicsomokat, reszeld le
a répát, a feta sajtot pedig darabold apró kockákra. Ízlés szerint tegyél a
salátába olívabogyót, szárított paradicsomot vagy használj salátaöntetet a
fogyasztáshoz.
Ha
megsült a hús, vágd félbe, majd szúrd fel a nyárspálcikára a krumplival
váltakozva. Fogyaszd egészséggel az elkészült salátával.
Nem maradhat ki a menüből egy finom
desszert sem. Amennyiben az még egészséges is, akkor semmi ok a lelkiismeret-furdalásra.
Ezért egy gyorsan elkészíthető zabpalacsinta-receptet hoztam,
amelyet bűnözés nélkül fogyaszthatsz bármikor.
Hozzávalók
-
2
db banán
-
1,2
dl növényi tej
-
2
db tojás
-
100
g zabliszt
-
1
tk. sütőpor
-
2
tk. fahéj
-
pici
só
-
pici
vaj
-
gyümölcs,
juharszirup ízlés szerint
Elkészítés
Hámozd
meg a banánokat, majd vágd apró darabokra. Törd
fel a tojásokat és öntsd a banánokra. Öntsd
hozzá a tejet. Mérd
ki a zablisztet és keverd hozzá a sütőport, a sót és a fahéjat.
Ezután
keverd össze a banános egyveleget a zablisztes keverékkel. Egyszerűbben össze
lehet keverni, ha turmixgépet vagy botmixert használsz, de ha nincs, ne ess
kétségbe, hívj segítségül egy villát, és törd össze vele a banánokat, majd
keverd össze a többi hozzávalóval.
Helyezz
el egy serpenyőbe egy kis vajat és melegítsd fel a tűzhelyen. Ha elolvadt a vaj,
egy evőkanál segítségével formázz palacsintákat a masszából a serpenyőben.
Süsd
addig az első oldalát, amíg el nem kezdesz buborékokat látni a tészta tetején.
Majd fordítsd meg és süsd aranybarnára a másik oldalát is.
Fogyaszd
kedved szerint banánnal, erdei gyümölccsel vagy bármilyen gyümölccsel. De
meglocsolhatod juharsziruppal is, nem bűnözöl vele:)
Recept, fotók: Parrag Zsófi