Ez nemcsak egy ital, hanem egy igazi kulturális jelenség, amely minden ősszel visszatér, hogy belopja a fűszeres-meleg ízeket a napjainkba. Az otthoni elkészítése pedig lehetőséget ad, hogy személyre szabjuk a receptet, és egy csésze őszi varázslatot hozzunk létre a saját konyhánkban.
Hozzávalók 12-15 adag sziruphoz
- 5 evőkanál sütőtökpüré ( 1db sütőtök)
- 200 g cukor
- 250 ml víz
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- ½ teáskanál vaníliakivonat
- ½ teáskanál őrölt szerecsendió
- ¼ teáskanál őrölt szegfűszeg
- ¼ teáskanál őrölt gyömbér
A latte hozzávalói (1 adag)
- 40 ml eszpresszó
- 250 ml tej
- 1-1,5 evőkanál sütőtök fűszeres szirup
- Tejszínhab és fahéj a díszítéshez (opcionális)
Szirup elkészítése
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Vágd ketté a sütőtököt,
távolítsd el a magokat, majd helyezd a sütőbe 40-50 percre, amíg megpuhul. Az
elkészült sütőtökből öt evőkanálnyit passzírozz át egy apró lyukú szűrőn, hogy
sima pürét kapj. Tedd a sütőtökpürét, cukrot, vizet, fahéjat, vaníliakivonatot,
szerecsendiót, szegfűszeget és gyömbért egy közepes méretű edénybe.
Keverd össze a hozzávalókat egy habverővel és forrald fel a
keveréket, majd vedd le a lángot alacsonyra. Főzd további 5–10 percig, időnként
megkeverve, amíg a cukor teljesen feloldódik és a szirup kicsit besűrűsödik. Szűrd
át a szirupot egy apró lyukú szűrőn egy befőttesüvegbe, majd hagyd kissé
kihűlni, zárd le, és tedd a hűtőbe. A szirup hűtőszekrényben tárolva körülbelül
egy hónapig eláll.
Latte elkészítése
Melegíts fel 1-1,5 evőkanál sütőtök fűszeres szirupot 250 ml
tejjel. Habosítsd fel a tejet, majd töltsd a keverékkel együtt egy
bögrébe, végül öntsd hozzá az eszpresszót. Opcionálisan díszítheted a tetejét
tejszínhabbal és egy csipet fahéjjal.
Kellemes kuckózást kívánok!
Fotók, recept: Parrag Zsófi