A tél beköszöntének nem kell megszakítania a konyhai és kerti hulladékok komposztálását. Így teheted boldoggá látható és láthatatlan kis kerti élőlényeidet ezekkel a téli komposztálási tippekkel!
Az újrahasznosító folyamatok (amelyek
során a mikroorganizmusok lebontják a szerves anyagokat) hideg időben sem állnak
le, csak lelassulnak. Ez azt eredményezheti, hogy a komposztálód nem képes
lépést tartani a megszokott ritmussal, főként, ha vermikomposztálást (gilisztás
komposztálást) is végzel. Néhány egyszerű technikával azonban egészségesen
tarthatod a szerves halmodat, és megkönnyítheted a tavaszi újraindulást.
Hogyan tartsd aktívan a komposztálódat télen?
Kerüld a magas, keskeny komposztálókat
Ha épp újratervezés előtt állsz, olyan
komposztálót válassz, amelynek a teteje széles, az oldala pedig alacsony. A
magas, keskeny komposztálók ugyanis elkerülhetetlenül befagynak vagy
kiszáradnak a hidegebb időszakban.
Pótold a nedvességet
A fagyás és az olvadás váltakozása
kiszárítja a komposzthalom felső néhány centiméterét. Mielőtt legközelebb ráborítanád
a konyhai ételmaradékos vödrödet, tölts bele egy kevés vizet, ami segít
fellazítani annak tartalmát. Így könnyebben eloszthatod azt egyenletesen a
halom tetején. Ez segít pótolni a nedvesség egy részét.
Szigeteld
Ez ugyan nem feltétlenül működik a
magas, keskeny komposztálóknál, de minden más esetben egy régi szőnyeg vagy
szőnyegdarab jól használható szigetelésként a halom tetején. Ahogy a barkácsboltokban
kapható buborékfólia is, ami akár évekig is kitart. Mindkettő megfelelő arra,
hogy ha a halom tetejére fekteted, szigeteljen, és bent tartsa a nedvességet,
ami elengedhetetlen a lebontó folyamatokhoz.
Ne hanyagold el
Az év bármely időszakában a legjobb
tanács, amit gyakorlott kertészektől kaphatunk: figyeld a komposztálódat.
Minden télen van néhány hét, amikor az idő túlságosan lehűl ahhoz, hogy bármit tevékenykedj
a kertben vagy a komposzt körül, csak rádobod a hulladékot, és sietsz is vissza
a meleg házba. De ne hagyd ennyiben tavaszig!
Egy napsütéses délutánon szánj pár
percet arra, hogy alaposan megvizsgáld a trágyát, terítsd el rajta a kiolvadt
ételmaradék darabokat, és ha száraz a teteje, adj hozzá egy kis vizet.
Ha lelkes
vagy, akár át is forgathatod a halmot (kivéve a földigiliszták termelte szerves
halmot, mert azt nem szabad megbolygatni).