Bár nehéz elhinni, hogy az éghajlatváltozás szemszögéből számít, mi kerül reggel, délben és este a tányérunkra, nagyon is igaz. Nézzük, milyen elvek mentén tehetjük „zöldebbé” a táplálkozásunkat.
Miért fontos a környezetbarát étkezés?
Az éghajlatváltozás tekintetében az
élelmiszeripar nagyon komoly tényező. A világ teljes üvegházhatású
gázkibocsátásának körülbelül egyharmadáért felelős.
Ez magába foglalja azt a
metánt is, amely üvegházhatású gázként 80-szor erősebb, mint a szén-dioxid, és amelyet
az élelmiszer-előállításra tenyésztett állatok bocsátanak ki.
És akkor ott van
még a fenntarthatatlan vízhasználat, az erdőirtás, valamint a levegő- és
vízszennyezés, ami a növény-és állattenyésztéshez direkt módon köthető.
Szerencsére azonban egyre nő azon
élelmiszer-forradalmak száma, amelyek az iparág környezeti mérlegének
visszabillentésére törekszenek. Ezek a mozgalmak minden szögből próbálnak hatni
– jobb mezőgazdasági gyakorlatokba, munkajogi szabályozásba, vízszabályozásba
és olyan technológiákba fektetnek, amelyek célja az élelmiszeripar ökológiai lábnyomának
csökkentése.
De mit tehetünk mi, vásárlók?
Bár a
környezetbarát étkezés bonyolult és sokrétű kérdéskör, van néhány alapelv,
amelyet érdemes szem előtt tartanunk a heti menü összeállítása során.
A környezetbarát étkezés alapjai
Részesítsd előnybe a növényi
alapú ételeket:
Kutatások
szerint a növényi alapú élelmiszerek – az előbb említett okok miatt – akár 50-szer
kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátásáért felelősek, mint az állati eredetűek. Ráadásul
a növények a fotoszintézis során szén-dioxidot használnak fel, méghozzá úgy,
hogy kivonják azt a légkörből.
Ebben a tekintetben (is) kiváló választást
jelentenek a teljes kiőrlésű gabonák, gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek,
diófélék és magvak, amelyek mind sok rostot, vitamint, ásványi anyagot és
immunerősítő vegyületeket tartalmaznak.

Fogyassz kevesebb állati
eredetű terméket:
A fentiekkel összhangban, az állati eredetű ételek
visszaszorítása a tányérunkon rendkívül pozitív hatással jár. Ha mégis húst
ennél, sokféle módon hozhatsz környezetbarát döntéseket – például a komoly
negatív hatással járó vörös hús csökkentésével. Ezen felül legyen szó
tejtermékről, tojásról vagy más állati eredetű alapanyagról, részesítsd
előnyben a természet mintáin alapuló regeneratív gazdálkodásból származó
termékeket.
Minél kevésbé feldolgozott,
annál jobb: A boltok polcain található feldolgozott élelmiszerek többsége akár. Ezek mindegyike saját gyártási folyamaton
megy keresztül, saját kibocsátással, mielőtt egyáltalán megérkezne a gyárba,
hogy felhasználják az adott élelmiszerhez – amelynek természetesen szintén
megvan a maga ökológiai lábnyoma. Ráadásul a feldolgozott ételek gyakran összetett
csomagolásban érkeznek, amely szinte mindig tartalmaz valamilyen nem
újrahasznosítható műanyagot.
Válasszunk organikus és helyi alapanyagokat:
Bár az organikus és helyi gazdálkodási rendszerek nem mindig követik a
környezetbarát mezőgazdasági gyakorlatok aranyszabályait, még így is sokkal
jobban teljesítenek, mint a hagyományos társaik. Előbbiek például kerülik a
legkárosabb vegyi anyagok használatát, utóbbiak előnye pedig, hogy megspórolják
a környezetnek a szállítás és a csomagolás költségét.