Ahogy beköszönt a hűvös idő, jobban esnek a melengető, de könnyű ételek. A beluga lencse tökéletes alap ehhez: apró, fekete szemei nem főnek szét, így tartalmas fogást ad. Ez a zöldségragu nemcsak látványos, de tápanyagdús, tele van rosttal és növényi fehérjével.
Hozzávalók:
200
g beluga lencse
1
közepes édesburgonya
1
db vöröshagyma
2
gerezd fokhagyma
1
db sárgarépa
1
db piros kaliforniai paprika
1
konzerv (400 g) hámozott paradicsom vagy 3 friss paradicsom

2
evőkanál olívaolaj
1
teáskanál füstölt fűszerpaprika
1
teáskanál kakukkfű
½
teáskanál rozmaring
1
db babérlevél
Só,
frissen őrölt bors ízlés szerint
½
citrom leve vagy 1 teáskanál balzsamecet
Elkészítés
A
beluga lencsét válogasd át, öblítsd le, majd enyhén sós vízben főzd elő kb. 20
perc alatt, amíg épp megpuhul (ne főzd túl, maradjon picit harapható). Szűrd
le, tedd félre.
Pucold
meg, majd kockázd fel a hagymát, az édesburgonyát és a paprikát, a répát
karikázd fel. Egy
nagy serpenyőben vagy lábosban olívaolajon pirítsd meg az apróra vágott hagymát
és fokhagymát, majd add hozzá a sárgarépát és a paprikát. Párold pár percig.

Mehet
bele az édesburgonya és a füszerpaprika, keverd át, majd öntsd fel a hámozott
paradicsommal és kb. 1 dl vízzel vagy zöldségalaplével.
Fűszerezd
kakukkfűvel, rozmaringgal, babérlevéllel, sóval, borssal, és főzd lefedve kb.
15 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak. Add
hozzá az előfőzött lencsét, és főzd együtt még 5–10 percig, hogy az ízek
összeérjenek. A
végén ízesítsd citromlével vagy balzsamecettel, ez frissíti és kiemeli az
ízeket.
Jó
étvágyat kívánok!
Fotók, recept: Parrag Zsófi


