Ahogy beköszönt a hideg, egyre csábítóbbá válik a bekuckózás és mindenkit elkap a vágy a meleg, otthonos ízek iránt. Ilyenkor jól esik egy puha takaró alá húzódni, és valami illatos, frissen sült finomsággal melegíteni a lelkünket. Az almás–zabpelyhes crumble pont ilyen.
Hozzávalók
Az
almás réteghez:
5–6
közepes alma (meghámozva, felkockázva)
2
ek méz
1
tk fahéj
1
ek citromlé
1
tk vaníliakivonat

A
morzsához:
100
g zabpehely (apró vagy nagy szemű)
60
g gluténmentes lisztkeverék
80
g vaj
60
g barna cukor (vagy kókuszvirágcukor)
Csipet
só
Opcionális:
1 marék dió vagy mandula durvára vágva
Melegítsd
elő a sütőt 180°C-ra. A felkockázott almát keverd össze a mézzel, fahéjjal,
citromlével és vaníliával.

Tedd egy kisebb tepsibe vagy sütőtálba. A
zabpelyhet, lisztet, cukrot és sót keverd össze. Morzsold el benne a hideg
vajat az ujjbegyeiddel, amíg nedves, darabos állagú nem lesz. Végül, ha
szeretnéd add hozzá a diót vagy mandulát.
Szórd a morzsát egyenletesen az almák tetejére. Tedd a sütőbe 30–35
percre, amíg a teteje aranybarna és ropogós, az alma pedig puha és szaftos nem
lesz.

Ha
gondolod, tálald vaníliafagylalttal, tejszínhabbal vagy akár natúr vagy vaníliás
joghurttal.
Jó kuckózást és nassolást kívánok:-)
További mentett, mentes, könnyű és egészséges receptek az Ízvilág rovatban.
Fotó, recept: Parrag Zsófi


