Idén a kertben rengeteg paradicsom nőtt, képtelenség lett volna mindet megenni. Hogy ne vesszen kárba, támadt egy ötletem, szószt főzök bele, így télire mindig kéznél lesz a finomság, amit bármikor kinyithatok és főzhetek belőle levest vagy akár egy szaftos tésztát!
Hozzávalók
· Érett
paradicsom
· Só
kb. 1 evőkanál / 1 kg paradicsomhoz)
· Friss
bazsalikomlevél vagy zellerlevél (opcionális)
· 1-2
evőkanál olívaolaj (opcionális)
Elkészítés
Mosd
meg alaposan a paradicsomokat, és vágd ki a szár részeit. Dobd azokat forró
vízbe 1-2 percre, majd tedd hideg víz alá, és húzd le róluk a héjukat. Majd darabold
fel a meghámozott paradicsomokat, és tedd egy nagy lábasba. Kezdd el főzni
lassú tűzön, közben kevergesd, hogy le ne égjen.
Amikor a leve nagy része
elfőtt, sózd meg (kb. 1 evőkanál só 1 kg paradicsomhoz). Ha sima szószt
szeretnél, botmixereld le krémesre. Ha darabosan kedveled, hagyd úgy. Ízesítéshez
dobálj bele pár bazsalikomlevelet, és akár locsolj rá kevés olívaolajat. Ízlés
szerint bármilyen zöldfűszerrel ízesítheted. Végül töltsd bele a forró szószt
tiszta, steril üvegekbe, és zárd le jól a tetővel, majd tedd azokat száraz
dunsztba (pléd közé), és hagyd lassan kihűlni.
Télen biztos, hogy hálás leszel érte:-)
Fotó, recept: Parrag Zsófi