A töltött káposzta sokunknak az otthon és az ünnepek ízét jelenti. A vegán változat rizzsel és lencsével készül, mégis megőrzi a klasszikus, „nagymamás” ízvilágot. Laktató, szaftos, füstös és másnapra még finomabb – pont úgy, ahogy a jó töltött káposztának lennie kell.
Hozzávalók
Töltelékhez:
1 nagy fej
vöröshagyma
2–3 gerezd
fokhagyma
150–170 g
fehér rizs
150 g
barna vagy zöld lencse (száraz)
2 ek olaj
1 tk
pirospaprika
1 tk
majoránna
Só,
frissen őrölt bors

Káposztához:
1 nagy fej
savanyú káposzta levelekben
400–500 g
savanyú káposzta aprítva
2
babérlevél
1 tk
füstölt pirospaprika
1 ek
paradicsompüré
1–2 ek
olaj
Kb. 1–1,2
l víz vagy zöldségalaplé
Elkészítés

A lencsét
enyhén sós vízben főzd félpuhára (10–12 perc), majd szűrd le. A rizst főzd elő
5–7 percig, csak félig legyen puha, majd szűrd le. Olajon dinszteld meg az
apróra vágott hagymát. Add hozzá a fokhagymát, majd húzd le a tűzről. Szórd rá
a pirospaprikát és a majoránnát. Keverd bele a rizst, a lencsét, majd sózd,
borsozd – kóstold meg, legyen kicsit karakteresebb, mert főzés közben veszít a
sósságából.

A káposztaleveleket, ha túl savanyúak, mosd át. 1–2 evőkanál
tölteléket tegyél a levelekbe, majd tekerd fel és a széleket hajtsd be. A lábas
aljára tegyél egy kevés olajat és egy marék aprított káposzta.

Jöhetnek a
töltelékek, közé a babérlevél. A tetejére a maradék aprított káposzta. Végül szórd
meg füstölt pirospaprikával és add hozzá a paradicsompürét.

Öntsd fel annyi
alaplével vagy vízzel, hogy épp ellepje. Fedd le, kis lángon főzd 60–70 percig.
Ne forrjon erősen, csak „gyöngyözzön”. Legalább 30 percet pihenjen, de másnap
az igazi. Én vegán tejföllel tálaltam.
Kellemes ünnepeket kívánok!
Fotó, recept: Parrag Zsófi

