Januártól megkezdődik a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékok házhoz menő gyűjtése Magyarországon. MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. első körben 14 településen 188.000 darab 5 literes gyűjtőedényt és 14.524 darab 120 literes kukát biztosít.
A MOHU úgy tud minden érintett ingatlanfelhasználót
megfelelően bevonni a gyűjtésbe, ha lépésenként halad, ezért kezdetben Budapest,
Miskolc, Debrecen, Székesfehérvár, Szolnok, Kecskemét, Cegléd, Zalaegerszeg,
Békéscsaba, Nagykanizsa, Tatabánya, Kaposvár, Gyula, valamint Békés társasházi
övezeteiben indítja el a szolgáltatást.
2024-ben ez 460 ezer felhasználót
jelent.
A programban résztvevők lakásonként egy-egy 5 literes
konyhai gyűjtőedényt kapnak, amely nemcsak könnyen kezelhető, de szag- és
kifolyásmentes is.
Emellett társasházak számára is kiosztanak egy-egy 120
literes barna kukát, amelyet a megszokott módon kell a ház elé kihúzni, a
meghatározott napokon.
A kukák mellé információs anyag is jár az érintetteknek.
A konyhai zöld-és élelmiszerhulladékot gyűjtő kukában
sokféle szerves hulladék elhelyezhető: például gyümölcsök és zöldségek
maradékai, kávézacc, teafű (viszont a filter nem), fűszerek, tojáshéj, főtt
ételmaradékok, pékáruk vagy épp feldolgozott élelmiszerek és húskészítmények
is.
Fontos viszont, hogy nem szabad beledobni csontot, az élelmiszerek
csomagolását, porzsákot, porszűrőt, papírzsebkendőt, pelenkát.
Ezek, illetve az
ehhez hasonló anyagok ugyanis amellett, hogy nem komposztálhatóak, károsíthatják
a hasznosítást végző gépeket.
Tilos lesz továbbá a barna kukákba helyezni a fák
ágait, leveleit, gallyakat, valamint kommunális hulladékot is. A bedobható
élelmiszerek listája itt található.

Az új rendszert az európai uniós előírásokkal összhangban
vezetik be, ugyanis ennek értelmében 2024-től kötelező a biohulladék
elkülönített gyűjtése.
2035-ig a települési hulladék közel kétharmadát újra fel
kell dolgozni, ami nem érhető el a biohulladék hatékony szelektív gyűjtése
nélkül.
Jelenleg az EU-ban a szerves hulladéknak mindössze 16 százalékát
gyűjtik és kezelik megfelelően – a fennmaradó, nagyobb rész lerakókba vagy
égetőkbe kerül.
A hazai települési hulladéknak 17-29 százaléka biológiailag lebomló
anyag, amelyből az élelmiszer-hulladék mennyisége évi 320-384 ezer tonnát tesz
ki.
A konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot biogáz üzemekben
hasznosítják újra, így járulva hozzá a körforgásos gazdaság kiépítéséhez,
hiszen megújuló energiaforrásként áramot és hőt állítanak elő. A biogáz üzemben
képződő maradék ráadásul – magas tápanyagtartalma miatt – kiváló komposzt
anyagot képez a mezőgazdaság számára.
Forrás, fotók: MOHU
További tartamat az alábbi linkeken találsz
/alkotoenergia
MOHU