Nincs is jobb annál, mint a hidegbe forduló őszi estéken meggyújtani egy gyertyát, és élvezni, ahogy annak kellemes illata és meleg fénye betölti az otthonunkat – közben pedig biztonságban tudni egészségünket és a környezetet is.
Valaha
a gyertyák természetes összetevőkből, kézzel készültek, de a modern gyártási
módszereknek és a szintetikus vegyszereknek "köszönhetően" ez mára sokat
változott. Bár senki sem hiányolja az égő faggyú jellegzetesen bántó szagát, a
hagyományos gyertyák számos káros hatással járhatnak: többségük viasza és
kanóca olyan összetevőket tartalmaz, amelyek sem az egészségünknek, sem pedig a
környezetnek nem tesznek jót.
Egészségügyi szempontok
Noha
kevesen gondolnák, sok otthonra igaz, hogy levegőjének szennyezettsége
meghaladja a kültériét. Ennek egyik oka éppen a hagyományos gyertyák használata
lehet, amelyek gyakran tartalmaznak oldószereket (például toluolt, illetve xilolt)
és illékony szerves vegyületeket (VOC-kat) – elsősorban formaldehidet és benzolt.
Kutatások igazolták, hogy az illatosított gyertyák akár meggyújtás nélkül is
VOC-kat bocsáthatnak ki, amelyek olyan káros hatással lehetnek a
levegőminőségre, mint például az autók kipufogógáza.
De ne feledkezzünk meg a
kanócról sem: bár többnyire már tiszta pamutból vagy papírral fonott pamutból
készült gyújtózsinórt használnak, még mindig vannak olyan termékek, amelyekben
– a merev tartás megőrzése érdekében – fém is van. Ha pedig ezt meggyújtjuk,
gyakorlatilag fémet égetünk az otthonunkban.
Környezeti hatások
Sok
hagyományos gyertya készítésekor paraffin viaszt használnak, amely a kőolaj egyik
mellékterméke. Ez nemcsak részecskéket bocsát ki az égés során, de előállítása
is károsítja a környezetet. A kőolaj nem megújuló forrás, amelynek kitermelése,
szállítása és finomítása rendkívül ártalmas. Emellett a paraffin nem bomlik le,
így a maradék viasz a gyertyatartóval együtt a hulladéklerakókba jut, és hosszú
ideig ott is marad.
Mire figyelj gyertyavásárláskor?
A
fentiek tudatában inkább azokat a gyertyákat részesítsd előnyben, amelyek
etikus méhviaszból vagy GMO-mentes szójából készültek, csak illóolajokkal
illatosítottak, kanócuk pedig nem tartalmaz fémet.
A
méhviasz több szempontból is kiváló választás. Egyrészt természetes, megújuló
forrásból származik, hiszen a méhek termelik a kaptár építésekor. Teljes
mértékben biológiailag lebomló. A belőle készült gyertyák tisztábban égnek,
tovább kevesebb füstöt és kormot termelnek, mint a paraffin gyertyák.
Égés
közben a méhviasz negatív ionokat bocsát ki, amelyek segítenek megtisztítani a
levegőt a portól, a pollentől és más allergénektől. De mellette szól még a
hosszabb égési idő és az enyhe, természetes méz illat is.
Egyetlen dolog írható
csak a számlájára, méghozzá az, hogy állati eredetű, így vegánok nem szívesen
választják. Az ő környezetbarát gyertyájuk inkább szójaviaszból készül,
amelyről ugyanúgy elmondható, hogy megújuló forrásból származik – hiszen
növényi alapú –, biológiailag lebomló, tisztán és hosszabb ideig ég. De
legalább ilyen fontos, hogy előállítása során kisebb a szén-dioxid-kibocsátás,
mint a kőolaj-alapú paraffin esetében.