Nem repül, mégis a jövőbe tart: a strucc egyre fontosabb szereplő lehet a klímaváltozáshoz alkalmazkodni igyekvő mezőgazdaságban idehaza. Előnye: természetközeli tartás, tiszta hús. Balog Donát strucctenyésztővel jártuk körbe, miért is működhet ez a különös modell.
Klímaváltozás és alkalmazkodás
A klímaváltozás kapcsán gyakran
halljuk: alkalmazkodni kell. De mit jelent ez az állattenyésztésben? A válasz
egyik lehetséges – és egyre életképesebb – iránya idehaza a strucctenyésztés.
„A
struccok meglepően jól bírják a száraz hideget – a mínusz 10-20 Celsius-fok sem
zavarja őket. Amire viszont érzékenyen reagálnak, az a csapadék – főként
tojószezonban. Ha megázik a tojók háta, egy kis időre abbahagyják a tojást”
– magyarázza Balog Donát, a Strucc Fészek
tulajdonosa. A klímaváltozás hatására csökkenő csapadékmennyiség viszont éppen
ezért kedvezhet a faj hazai tartásának, hiszen az egyre enyhébb, szárazabb
telek jobban illeszkednek a madár természetes igényeihez.

De nemcsak a hőmérséklethez való
alkalmazkodás teszi a magyar gazdaság számára ideálissá ezeket az állatokat:
takarmányozásuk is egyszerű, fenntartható.
„Búza, árpa, zab, kukorica és
lucerna – ezek a főbb alapanyagaink, tehát semmi különös. Ráadásul a struccok
emésztőrendszere inkább hasonlít a lóéhoz, mint a baromfiéhoz, így magas
rosttartalmú takarmányt igényelnek, amit könnyen elő tudunk állítani helyben
is.”
Természetközeli tartás, tiszta hús
A Jászberény határában működő, közel
600 egyedből álló struccfarmon az állatok félintenzív rendszerben élnek: az
első 10–12 hét után kikerülnek a karámokba, ahol egész nap rohangálhatnak
kedvükre, napozhatnak vagy behúzódhatnak az árnyékba. A takarmányuk és ez a
természetközeli tartási mód pedig lehetővé teszi, hogy állatgyógyászati
készítményektől mentesen neveljék őket.

„Nincs szükség
antibiotikumra, hormonokra vagy rendszeres gyógyszerezésre – a strucc itthon is
vígan és egészségesen elél, ha hagyják annak lenni.”
Ez pedig nemcsak az állatok
jóllétére van kedvező hatással, hanem a húsuk minőségére is. A strucchús az
egyik legkönnyebben emészthető állati fehérjeforrás: vastartalma magas, gazdag
esszenciális aminosavakban, miközben zsír- és koleszterintartalma alacsony.
„Bár
mindig óvatos vagyok azzal a jelzővel, hogy egészséges, azt bizton állíthatom,
hogy a strucchús kivételes beltartalmi értékekkel rendelkezik”
– mondja
Donát.

Strucctenyésztés: A fenntartható és egészséges megújulás
Fenntarthatóbb, mint gondolnánk
A strucc nemcsak jól viseli a hazai
éghajlatot, de ökológiai lábnyoma is alacsonyabb sok más haszonállaténál –
beleértve az őshonos fajtákat is. Trágyája például minimális:
„Évente
egyszer kell kitakarítani a kültéri karámokat. Nincs szükség napi trágyázásra
vagy intenzív géphasználatra. Ezzel csökkentjük az ökológiai lábnyomunkat és az
emberi munkaerőigényt is.”
A természetközeliség ráadásul
nemcsak a takarmányozásban és tartásban mutatkozik meg. A feldolgozott termékek
– a számtalan formában és ízben kapható kolbászok, szalámik, pástétomok –
adalékanyag-mentesek, hőkezeléssel tartósítottak, és immár nitritmentes
változatban is elérhetők. Donáték célja: teljes mértékben tiszta, megbízható
élelmiszer-előállítás a „termőföldtől az asztalig” filozófia jegyében.

Nem az eszéért szeretjük
A strucc egzotikus madár – 2,5
méter magasra is megnőhet, a tenyészkakasok pedig akár 150 kg-ot is nyomhatnak.
Tollából készül a világ egyetlen természetes antisztatikus anyaga – noha
jelenleg ezt az értékes mellékterméket Donáték nem tudják hasznosítani, mert
nincs hozzá megfelelő felvevőpiac. Hasonló a helyzet a struccbőrrel is, ami
egyébként a világ egyik legerősebb és legértékesebb bőrtípusa.

Persze ezek a szárnyasok sem valók
mindenkinek. Nem lehet hozzájuk úgy odasétálni, mint egy baromfiudvarban
kapirgáló tyúkhoz. Nem szelídek és nem is túl eszesek.
Mégis van bennük valami
lenyűgöző: egyfajta ősi elegancia, erő és elképesztő alkalmazkodóképesség.
Olyan madarak ők, amelyek ugyan nem őshonosak, de remekül beilleszkednek egy
változó éghajlatú környezetbe.

A strucc tehát nem csupán egzotikus
különlegesség. A tudatos fogyasztás, a fenntartható állattartás, az egészséges
élelmiszer-ellátás és a klímaváltozásra adott válasz metszéspontjában
helyezkedik el. Különös, kissé bumfordi külseje mögött egy valódi ökológiai és
gazdasági lehetőség rejtőzik – amely talán több figyelmet érdemelne itthon is.
Fotó: SzZ