A sajtos rúd egyszerűségében rejlik, a nagyszerűsége. Ha kíváncsi vagy, hogyan változtathat egy egyszerű tészta és sajt keverék minden falatot egy kis gasztronómiai csodává, akkor ne hagyd ki ezt a receptet.
Merüljünk együtt mélyebbre a sajtos rudak világában. Kivesézzük az alapreceptet, amely otthon is könnyen elkészíthető, és szórakoztató variációkat is mutatok.
Hozzávalók
500 g liszt
7 g szárított élesztő
200 g reszelt sajt (pl. trappista, cheddar vagy más kedvenc)
115 g hideg vaj, kockázva
1 teáskanál só
1 csipet cukor
240 ml langyos tej
1 tojás a kenéshez
Elkészítés
Keverd össze a langyos tejet és a cukrot egy kis tálban.
Szórd rá az élesztőt, majd hagyd állni 5-10 percig, amíg fel nem fut.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót. Morzsold el
benne a hideg vajat.
Add hozzá a reszelt sajtot, majd öntsd hozzá az élesztős
keveréket. Gyúrd össze a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz.
Takard le a tésztát egy konyharuhával, majd hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül. Utána melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
Nyújtsd ki a tésztát lisztezett felületen ujjnyi
vastagságúra. Vágd a tésztát csíkokra, majd helyezd el őket sütőpapírral
bélelt tepsiben.
Ha szeretnéd, a tetejüket megkenheted egy egész tojással a
sütés előtt, majd szórj a tetejére a sajtot. Süsd a rudakat körülbelül 12-15 percig.
Túl a klasszikuson
A sajtos rúd receptjének egyszerűségéből adódóan kiváló
lehetőség rejlik a kreativitásra és az ízkombinációk kísérletezésére.
Hagyományos alapanyagok mellett néhány extra összetevővel izgalmasabbá tehetjük
ezt a klasszikus falatkát.
1. Fűszeres jalapeño-mozzarella rúd
Adjunk egy csavart a szokványos recepthez néhány apróra
vágott jalapeño paprikával és friss mozzarellával. Az eredmény egy pikáns,
fűszeres rúd lesz, amely tökéletes választás lehet a csípős ízek kedvelőinek.
2. Mediterrán sajtos rúd olívával és sóval
Dobd fel a tésztát apróra vágott olívákkal és egy kevés
tengeri sóval. Ez a variáció a mediterrán ízekbe kalauzol, és igazi ízkavalkád
lesz minden harapásnál.
3. Bacon-bevonatos sajtos rúd
Nem tudsz betelni a bacon ízével? Tekerd be a sajtos rudakat
bacon-szeletekbe, mielőtt a sütőbe helyeznéd. Az ízletesen ropogós, füstös
bevonat garantáltan lenyűgözi majd az ízlelőbimbóidat.
Én szóltam:-)
Receptek, fotók: Parrag Zsófi