Készülj fel arra, hogy újra felfedezd a fánk élvezetét, ezúttal egyszerűbben és egészségesebben. Tegyük idén felejthetetlenné a farsangi ünnepségeket ezzel a lenyűgöző süteménnyel!
A fánk, az édességek koronázatlan
királya, már évszázadok óta örvendezteti meg az embereket szerte a világon. A
könnyű, puha tészta, a bársonyosan édes íz és a ropogós külső kombinációja
valódi kulináris élményt nyújt minden egyes harapásnál.
Ám a hagyományos
fánksütés időigényes és kényes folyamat lehet, ami sok otthoni szakácsot
visszatart az elkészítésétől. Ezért mutatok egy egyszerű, sütőben süthető alternatívát.
Hozzávalók
50 dkg finomliszt
5 dkg margarin
7 dkg cukor
1 csomag instant élesztő
2 db tojássárgája
3 dl tej
Elkészítés
Az élesztőt futtasd fel, langyos
cukros tejben. Egy tálban morzsold össze a
lisztet, a puha margarint és a tojásokat.
Öntsd hozzá a felfuttatott
élesztőt, majd gyúrd össze. Ha ragadna, adj hozzá még egy kevés lisztet. Takard
le, és pihentesd addig, amíg körülbelül a kétszeresére kel.
Ezután gyúrd át, majd nyújtsd ki kb. 2
cm vastagságúra. Pogácsaszaggatóval formázz belőle
tésztakorongokat. Ha szeretnéd, a közepét is kiszúrhatod. Ha nem, akkor csak
nyomj mélyedéseket az ujjaddal a közepükbe.
Szellősen rendezd el őket
sütőpapírral bélelt tepsin. Melegítsd elő a sütőt 160-165
°C-ra, közben hagyd őket még kicsit kelni a tepsiben.
Süsd kb. 20 percig, amíg szép
aranybarnák nem lesznek. Fogyaszthatod lekvárral vagy
porcukorral!
Fotók, recept: Parrag Zsófi