Már régen kiderült, hogy a gluténmentes étrend közel sem jár nagy lemondásokkal. Ez az egyszerűen elkészíthető péksütemény tökéletes választás lehet reggelire, uzsonnára vagy akár egy kiadós leves mellé.
A ropogós kiflik, a tetejükön olvadt sajttal, garantáltan a család
kedvencei lesznek. Induljon a sütés, és élvezd a frissen sült stanglik
varázslatos ízét!
Hozzávalók
- 100 g langyos tejföl
- 10 g méz
- 7 g porélesztő
- 350 g langyos víz
- 500 g gluténmentes lisztkeverék
- 2 evőkanál olívaolaj a gyúráshoz
- 1 tojás a tetejére kenéshez
- Reszelt sajt a szóráshoz
Elkészítés
Keverd össze a langyos vizet, a mézet és a porélesztőt. Hagyd
állni kb. 10 percig, amíg az élesztő felfut és habos nem lesz. Egy nagy tálban keverd össze a felfutott élesztőt a langyos
tejföllel. Fokozatosan add hozzá a gluténmentes lisztkeveréket és
dolgozd össze. Adj hozzá 2 evőkanál olívaolajat, és gyúrd a tésztát simára.
Tedd a tésztát egy enyhén olajozott tálba, takard le
konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni 1-1,5 órát, amíg a tészta
megduplázódik. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
Nyújtsd ki a tésztát egy enyhén lisztezett felületen kb. 0,5
cm vastagságú kör alakban. Vágd fel a kör alakú tésztát 8-12 háromszög alakú részre,
mint egy pizzát. Tekerd fel a háromszögeket a széles végétől a csúcs felé,
hogy kifliformát kapj.
Helyezd a kifliket egy sütőpapírral bélelt tepsire. Verd fel a tojást, és kend meg vele a stanglik tetejét. Végül szórd meg bőven reszelt sajttal. Süsd a kifliket előmelegített sütőben kb. 15-20 percig, amíg
aranybarnák nem lesznek.
Jó étvágyat kívánok a finom, gluténmentes sajtosstanglikhoz!
Fotók, recept: Parrag Zsófi