A gluténmentes somlói pohárkrém egy ízletes alternatíva a
hagyományos magyar desszerthez. Gazdag rétegei és
krémes állaga miatt ideális választás bármilyen ünnepi
alkalomra, hogy mindenki élvezhesse ezt a mennyei
finomságot.
Hozzávalók a piskótához
3 db tojás
60g cukor
80g gluténmentes liszt
15g cukrozatlan kakaópot
Hozzávalók a vaníliás krémhez
500 ml tej
1 csomag vaníliás
pudingpor (gluténmentes)
3 evőkanál cukor
Hozzávalók a rumos
sziruphoz:
100 ml víz
50 g cukor
2 evőkanál rum
(elhagyható, ha gyerekek is fogyasztják)
Egyéb hozzávalók
Darált dió vagy dióval
őrölt keverék
Mazsola (elhagyható)
Habtejszín a díszítéshez
Elkészítés
Melegítsd elő a sütőt 180
°C-ra.
Válaszd szét a tojásokat.
Verd a fehérjéket habbá, fokozatosan hozzádolgozva a cukrot. Add hozzá
egyenként a tojássárgákat, majd a lisztet. Válaszd ketté a tésztát és a feléhez
keverd hozzá a kakaóport. Sütőpapírral bélelt tepsiben süsd meg a tésztákat kb.
30 perc alatt. Végezz tűpróbát, hogy biztosan megsült-e a tészta. Hagyd
kihűlni, majd vágd kisebb kockákra.
Közben, keverd össze a
pudingport és a cukrot kevés tejjel. A maradék tejet forrald fel, majd keverd
hozzá a pudingos keveréket, és állandó keverés mellett főzd sűrű krémmé. Hagyd
kihűlni.
Rumos szirup elkészítése
A vizet és a cukrot
forrald össze, majd ha kissé lehűlt, keverd hozzá a rumot.
Rétegezés
Egy pohár vagy tálka
aljára tegyél egy réteg piskótát, locsold meg a rumos sziruppal. Szórd meg
darált dióval és (ha szereted) mazsolával. Tegyél rá egy réteg vaníliás krémet.
Folytasd a rétegezést, amíg a hozzávalók elfogynak.
Tálalás
A kész pohárkrémet
díszítsd egy kevés darált dióval. Tedd hűtőbe legalább néhány órára, hogy az
ízek jól összeérjenek.
Kellemes sütést és jó desszertezést kívánok!
Fotó, recept: Parrag Zsófi