A gluténmentes étrend egyre népszerűbbé válik, legyen szó valódi ételintoleranciáról, allergiáról vagy egyszerűen az egészségesebb életmódra való törekvésről. A klasszikus kedvenc receptjét mutatjuk meg, kissé új köntösben.
Hogyan készíthetünk otthon finom
és ropogós gluténmentes perecet, amely nemcsak kényezteti az ízlelőbimbókat,
hanem egészséges alternatívát is kínál a hagyományos perecekkel szemben? Mutatom!
Hozzávalók
300 g gluténmentes kenyérliszt
50 g vaj vagy margarin
(szobahőmérsékleten, puha állapotban)
200 ml tej
50 g tejföl
1 csomag élesztő
1 tk. cukor
só ízlés szerint
A kenéshez
1 ek. tejföl
1 ek. tej
A sós réteghez:
2 ek. gluténmentes liszt
1 tk. só
6 ek. víz
Elkészítés
Az élesztőt oldd fel a langyos
cukros tejben, és hagyd állni néhány percig, amíg habos nem lesz.
Egy nagy tálban vagy
dagasztóedényben keverd össze a lisztet és a sót. Add hozzá az élesztős tejet,
vajat és tejfölt a liszthez, majd gyúrd össze, amíg sima tésztát nem kapsz.
Amikor a tészta összeállt,
formáld egy golyóvá, majd fedd le egy tiszta konyharuhával, és hagyd pihenni
kb. 30-60 percig, amíg a tészta a duplájára nem nő.
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra,
és készíts elő egy sütőlemezt sütőpapírral.
A megkelt tésztát gyúrd át és oszd 6 egyenlő részre, majd sodorj egy kb.
45 centiméter hosszú szálat. Végül készíts ebből perec formát.
Keverd össze a tejet és a
tejfölt, majd kend le a perecek tetejét.
Helyezd a pereceket a
sütőlemezre, és süsd 10 percig, majd jöhet rá a sós rész: keverd össze a sót, a
lisztet és a vizet és csurgasd a perecekre. Süsd tovább kb. 10 percig, amíg
aranybarna nem lesz.
Miután kész, hagyd őket kihűlni és jöhet a nassolás!
Recept, fotók: Parrag Zsófi