Vannak olyan illatok, ízek, amelyek mélyen belénk vésődnek, s amikor újra feltűnnek, megelevenednek az emlékeink is velük. A törökméz nekem ilyen.
Ahogy a karácsonyi vásárban sétáltam, megéreztem egy édeskés illatot, amit már gyerekkorom óta nem éreztem.
![](https://cms.alkotoenergia.dtapp.hu/uploads/DSC_0384_831c309a46.jpg)
Amikor rájöttem,
hogy ez a mennyei illat a törökméz, egyből az jutott eszembe, hogy ezt otthon
is könnyedén el tudom készíteni és a karácsonyi asztal remek dísze tud lenni. Nem számít, hogy kalóriabomba, ilyenkor belefér a "bűnözés".
Nem mellesleg, kreatív csomagolásban, egy jó ajándék is a barátaink számára.
![](https://cms.alkotoenergia.dtapp.hu/uploads/DSC_0378_fd445a6abf.jpg)
Hozzávalók
- 50g cukor
-
40g méz
-
6g szódabikarbóna
-
1 csipet só
Elkészítés
Öntsük egy lábasba a cukrot és a mézet és kezdjük el
összemelegíteni. Amikor elkezd karamellizálódni, akkor tegyük bele a sót és a
szódabikarbónát. Gyorsan keverjük össze és vegyük le a tűzről, mert könnyen megéghet.
![](https://cms.alkotoenergia.dtapp.hu/uploads/DSC_0379_928304e81c.jpg)
Béleljünk ki egy kisebb tepsit sütőpapírral és öntsük bele
az elkészült masszát.
Tegyük félre, amíg kihűl, kb. 1 óra. Dermedés után már ragadhat is a fogunkba:-)
![](https://cms.alkotoenergia.dtapp.hu/uploads/DSC_0391_312a9ae2db.jpg)
Jó nosztaligázást kívánok!
Fotók, recept: Parrag Zsófi