A madártej egy kedvelt magyar desszert, amely lágy vaníliás tejből és könnyű tojásfehérjehabból készül. Tökéletes választás, ha egy könnyed, mégis ízletes édességgel szeretnéd meglepni magad ebben a nagy melegben.
Íme egy kisebb, féladagnyi változata a klasszikus receptnek.
Hozzávalók (2 fő részére)
500 ml tej
3 tojás
75 g cukor
1/2 csomag vaníliás cukor vagy 1/2
vaníliarúd
Elkészítés
Tojássárgája és tej készítése
Válaszd szét a
tojásokat. Egy közepes lábasban forrald fel a tejet a vaníliás cukorral vagy a
vaníliarúd kikapart magjaival. Keverd fel a tojássárgájákat 50 g cukorral, amíg
világos és habos nem lesz. A forró tejből egy keveset adj a tojássárgájás
keverékhez, majd ezt folyamatos keverés mellett lassan öntsd vissza a forró
tejhez. Melegítsd közepes lángon, amíg az egész puding állagúvá nem válik, de
vigyázz, ne forrald fel. Ha kész, vedd le a tűzről és tartsd melegen.
Tojásfehérje habok elkészítése
Egy tiszta
tálban verd fel a tojásfehérjéket kemény habbá. Fokozatosan add hozzá a
megmaradt 25 g cukrot, miközben tovább vered. Forralj fel egy lábosban vízet,
és főzd meg benne a kanállal kiszaggatott habokat. Mindkét oldalukat kb. 1-2
percig főzd, majd tedd ki egy szűrőre, hogy alaposan lecsepegjenek.
Kanalazd a
vaníliás tejet tálkákba vagy poharakba, és helyezd rá a főtt tojáshabokat. Díszítheted
még egy kis reszelt csokoládéval vagy fahéjjal, ha szeretnéd.
Élvezd a finom és könnyed madártejet, amely
tökéletes lezárása lehet bármelyik étkezésnek:-)
Fotó, recept: Parrag Zsófi