A tejberizs egy időtlen klasszikus, amely mindenkit visszarepít a boldog gyermekkori emlékekhez, amikor az édesség íze mindig mosolyt csal az arcunkra. Egyszerű, mégis varázslatos. Könnyen elkészíthető, és melegen vagy akár hidegen is fogyasztható.
Hozzávalók
200g rizs
1l tej
1 csipet só
50g cukor (ízlés szerint többet vagy kevesebbet is lehet használni, illetve ízesítőt, cukorpótlót)
1 vaníliarúd vagy 1 teáskanál vaníliakivonat
fahéj vagy gyümölcsök
díszítéshez (opcionális)

Elkészítés
Hideg víz alatt öblítsd le a rizst, hogy
eltávolítsd róla a keményítő egy részét. Tegyél egy nagy lábost közepes lángon
a tűzhelyre, és öntsd bele a tejet. Add hozzá a sót és a vaníliarudat
(felhasítva és a magokat is belekaparva), vagy a vaníliakivonatot.
Amikor a tej
elkezd forrni, add hozzá a rizst. Keverd meg alaposan, és csökkentsd a lángot
kis-közepes fokozatra. Időnként kevergesd, hogy a rizs ne ragadjon le az edény
aljára. Főzd körülbelül 25-30 percig, vagy amíg a rizs megpuhul és a tej
besűrűsödik.

Ha szükséges, további tejet is adhatsz hozzá, ha a keverék túl
sűrű lenne. Amikor a rizs megfőtt, keverd hozzá a cukrot (ízesítőt). Keverd tovább, amíg a
cukor teljesen fel nem olvad. Vedd le a tűzről, és hagyd kihűlni. Tálald
melegen vagy hidegen, ízlés szerint fahéjjal meghintve vagy friss gyümölcsökkel
díszítve.
Jó nosztalgiázást kívánok!
Fotó: Parrag Zsófi