A kürtőskalács a magyar konyha egyik legízletesebb édessége, és gluténmentesen is elkészíthető. Varázsolj vele jókedvet, semmihez sem hasonlítható illatokat otthonodba az ősz első heteiben. Az elégedett és mosolygós arcok megérik az elkészítésbe fektetett energiát.
Hozzávalók
- 500 g gluténmentes liszt
(például rizsliszt vagy gluténmentes keverék)
- 10 g porélesztő
- 100 g cukor
- 100 g vaj
- 250 ml tej
- 2 evőkanál méz
- 2 evőkanál útifűmaghéj
- csipet só
- 1 teáskanál vanília
(opcionális)
- a kenéshez: olvasztott vaj
Elkészítés
Egy nagy tálban keverd össze a
gluténmentes lisztet, a porélesztőt, a cukrot, az útifűmaghéjat és a csipet
sót. Melegítsd fel a tejet, majd olvaszd meg benne a vajat, és add hozzá a
mézet. Ezeket mixeld jól össze.
Öntsd a meleg folyékony hozzávalókat a száraz
alapanyagokhoz. Ha szeretnél, adj hozzá vaníliát is. Keverd össze alaposan,
amíg a tészta sima és homogén nem lesz. Ha a tészta túl ragadós, adj hozzá egy
kevés gluténmentes lisztet.
Szórd meg a tálat egy kis liszttel, majd tedd bele
a tésztát. Fedd le egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen körülbelül 1 órán
át kelni, amíg megduplázódik a térfogata. Miután a tészta megkelt, oszd szét
több részre. Mindegyik részt sodord hosszú, vékony hengerré. Tekerj néhány
tésztát egy kürtöskalácsformára.
Ha nincs megfelelő formád, használhatsz
alumínium dobozt is. Ha ezt a megoldást választod, érdemes alufóliával
beborítani a dobozt.
Ügyelj arra, hogy a tészta ne legyen túl vékony. Kend meg
a formára feltekert kürtőskalácsokat olvasztott vajjal, majd hempergesd meg cukorban
(opcionálisan fahéjjal ízesített cukorban). Ha lehetőséged van rá, készítsd el
nyílt tűzön, folyamatosan forgatva, amíg aranybarna színt kap.
Alternatívaként, előmelegített sütőben is sütheted őket (180°C) kb. 20-25
percig.
A kész kürtőskalácsokat óvatosan vedd le a formáról, és tálald őket
melegen. Kínálhatsz mellé ízletes töltelékeket, mint nutella, gyümölcs és
tejszínhab vagy tálalj mellé fagylaltot.
Élvezd a kürtőskalácsot
gluténmentesen is:-)
Fotók, recept: Parrag Zsófi