Felejtsd el a hagyományos almás pitét, mert elhoztunk egy olyan változatot, amely garantáltan felrobbantja az ízlelőbimbóidat!
A csodás ízvilágot a selymes karamell, a puha gesztenye, a
fahéjas ropogós körte és az alma kombinációja adja.
Ezt a tökéletes desszertet azoknak ajánlom, akik szeretnek kísérletezni a
konyhában és szívesen dolgoznak szezonális alapanyagokkal.

Hozzávalók a tésztához
-
250 g liszt
-
50 g porcukor
-
150 g szobahőmérsékletű vaj
-
1 ek. tejföl
-
1 db tojássárgája
-
1 csipet só
-
1 mokkáskanál sütőpor
-
tojás a kenéshez
A lisztbe öntjük a szárazanyagokat, a porcukrot, a sót, a
sütőport, majd ebben elmorzsoljuk a
vajat.
Hozzáadjuk a tojássárgáját és a
tejfölt, majd összegyúrjuk egy puha állagú tésztává. Alufóliába csavarjuk és
egy órára hűtőszekrénybe helyezzük.
Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket.

Töltelék recept
-
2 nagy darab körte
-
3 db alma
-
200g cukor
-
1 dl tejszín
-
50 g vaj
-
1 tk. fahéj
-
gesztenyemassza
A gyümölcsöket meghámozzuk, eltávolítjuk a magházakat és
végül felszeleteljük.
Ezeket egy lábasba helyezzük, majd teszünk hozzá még 20 g
cukrot és 1 tk. fahéjat. Körülbelül 10 perc alatt a gyümölcsöket ledinszteljük.
Másik lábosban elkészítjük a karamellát. Beleöntjük a maradék cukrot és kis lángon
elkezdjük melegíteni, arra figyeljünk, hogy ne kevergessük, csak rázogassuk
a lábost.
Ha felolvadt a cukor, akkor beleöntjük a tejszínt és elkeverjük egy
habverő segítségével.

Végezetül a vajat adjuk hozzá, és körülbelül még 2 percig
főzzük. Amikor elkészült, a gyümölcsöt összekeverhetjük a karamellel.
A tésztát kinyújtjuk és piteformába tesszük. Hagyjunk egy
pici tésztát a tetejére. Az alján elnyomkodjuk a gesztenyemasszát, majd erre
öntjük a karamellás gyümölcsöt.
Végül a maradék tésztát kinyújtjuk, csíkokat
vágunk belőle és a pite tetejére helyezzük. Egy egész tojással lekenjük a
tetején a tésztát. Én még pekándióval díszítettem a pitét.

Előmelegített sütőben 180 fokon körülbelül 25-30 perc alatt
aranybarnára sütjük.
Ugye, hogy kihagyhatatlan?:-)