Mutatunk egy karácsonyi menüt, amely nemcsak a vendégeidet fogja lenyűgözni, de órákat sem kell a konyhában állnod az elkészítéséhez.
Ha idén egy fine dining étterem hangulatát szeretnéd becsempészni az ünnepi asztalhoz, akkor nem kell felfogadnod egy profi séfet!
Leves: Narancskrémleves rumos mazsolával
Lehet, hogy elsőre kicsit furcsának tűnik, viszont, ha megkóstolod, biztos vagyok benne, hogy újra elkészíted.
Hozzávalók
40 g vaj, 40 g liszt, 8 dl rostos narancslé, 50 g mazsola, 2 db narancs, ½ citrom, 1 dl rum, 4–5 szem szegfűszeg, 1 rúd fahéj, 50 g cukor vagy ennek megfelelő édesítőszer, 1 dl tejszín, 4 db tojássárgája, 1 csipet só
Elkészítés
A vajat egy edényben felolvasztjuk, majd hozzászórjuk a lisztet, és pár perc alatt összepirítjuk. Apránként hozzáöntjük a keverékhez a narancslevet, és közben simára keverjük.
Hozzáadjuk a citrom és a narancsok reszelt héját, a citrom levét, a cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget és a csipet sót.
Kis lángon állandó keverés mellett körülbelül 5 percig forraljuk. Ha levettük a tűzről, egy szűrő segítségével leszűrjük.
A levest hagyjuk langyosra hűlni, közben pedig a mazsolát beáztatjuk a rumba. A narancsot meghámozzuk, és a húsát apró kockákra vágjuk.
A tejszínt és a tojássárgákat összekeverjük, és a langyos leveshez öntjük. Miután kihűlt, mazsolával és a kockára vágott naranccsal tálaljuk.
Főétel: ÚJRAgondolt szűzérme, lecsóágyon, tallérburgonyával, ropogós szalonnakockákkal
Egy fogás, amely olyan, mintha profi séfek keze alatt készült volna!
Hozzávalók
1 kg szűzpecsenye, 1 fej vöröshagyma, 5 db paradicsom, 5 db lecsópaprika, 200 g bacon, 4–5 gerezd fokhagyma, 1,5 kg sütni való burgonya, só, őrölt pirospaprika, bors, oregánó, olívaolaj
Elkészítés
A krumplit meghámozzuk és fél centi vastagságú karikákra vágjuk. Egy tálba helyezzük, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal, jól megsózzuk, pirospaprikázzuk és megszórjuk oregánóval.
Tepsibe helyezzük a krumplikarikákat úgy, hogy ne fedjék egymást, majd 180 fokon 35 perc alatt aranybarnára sütjük. Félidőben forgassuk meg a krumplikat.
Pucoljuk meg a hagymát és vágjuk apró kockákra. Egy edény aljába tegyünk 3 ek. olívaolajat, és pirítsuk üvegesre a hagymát, majd szórjunk egy kevés pirospaprikát rá.
A paradicsomot és a paprikát vágjuk kisebb darabokra és öntsük a hagymához. Fedjük le és hagyjuk főni. Ha a zöldségek megpuhultak, egy botmixer segítségével daráljuk össze a keveréket.
A szűzérmét vágjuk ujjnyi vastagságú szeletekre, sózzuk és dörzsöljük be fokhagymával. A szalonnát kockázzuk fel és egy serpenyőben süssük aranybarnára. A szalonna zsírjában pirítsuk meg a szűzérméket.
Ha minden elkészült, ízlés szerint tálaljuk.
Desszert: Étcsokis-sóskaramellás mogyorós pite
Bonyolultnak tűnik, de nagyon gyorsan elkészíthető, mutatós finomság.
Hozzávalók
A tésztához:: 200 g liszt, 100 g vaj, 1 db tojássárgája, 1 ek. porcukor,
A krémhez: 250 g cukor, 50 g vaj, 1 dl tejszín, só, 150 g mogyoró
Csokiöntet: 200 g étcsokoládé, 2 dl tejszín
Elkészítés
Először elkészítjük a pite tésztáját. A lisztet a porcukorral összekeverjük, belemorzsoljuk a vajat, és végül hozzáadjuk a tojássárgáját.
A piteformát kivajazzuk és lisztezzük. A tésztát pedig fél centiméter vastagságúra nyújtjuk, majd a formába helyezzük, lenyomkodjuk és egy villával megszurkáljuk. A formából kilógó tésztát egy kés segítségével levágjuk. 180 fokon 20–25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Amíg a tészta sül, elkészítjük a tölteléket. A cukrot megolvasztjuk, az edényt inkább rázogassuk, ne kevergessük, mert így kevésbé lesz csomós. Ha felolvadt a cukor, akkor hozzákeverjük a tejszínt, majd a vajat és a sót is. A mogyorót apró darabokra vágjuk és a karamellszószhoz keverjük.
Ha kihűlt a tészta, beleöntjük a tölteléket, és a hűtőbe tesszük egy órára pihentetni. A tejszínt közben felforraljuk, majd a csokoládéra öntjük és jól összekeverjük.
A hűtőből kivesszük a pitét, és leöntjük a csokoládés keverékkel. Ízlés szerint díszítjük, mogyoróval, karamellöntettel. Miután megdermedt a csoki, fogyaszthatjuk.
Kellemes ünnepi készülődést és sok finomságot kívánok:-)
Recept, fotók: Parrag Zsófi