A nokedli sokak kedvence, de ha valaki glutén-, tej- vagy tojásérzékeny, esetleg vegán étrendet követ, gyakran le kell mondania róla. Ezt a mindenmentes változat azonban ők is bátran fogyaszthatják. A hozzá kínált lecsós zöldségragu pedig igazi nyári klasszikus.
Nokedli hozzávalók
200
g gluténmentes lisztkeverék)
25
g tojáspor
65
g víz
2
ek. útifűmaghéj
110
g víz
1
csipet só

Elkészítés
Keverd
össze a tojásport a kevesebb vízzel. A lisztet keverd el a sóval és az
útifűmaghéjjal, majd add hozzá a tojáspótlót és fokozatosan a maradék vizet.
Keverj belőle sűrű, de lágy tésztát (kanállal nehezen, de folyamatosan
csorogjon). Forralj vizet egy nagy lábasban, sózd meg. Szaggasd bele a nokedlit
(kanállal vagy nokedliszaggatóval). Ha feljönnek a víz tetejére, még 1-2 percig
főzd, majd szűrd le, és öblítsd át.
Lecsó hozzávalók
1
fej vöröshagyma
2
gerezd fokhagyma
2
db paprika (lehet kaliforniai vagy TV paprika vegyesen)
2
nagy, érett paradicsom
1
teáskanál füstölt paprika
só,
frissen őrölt bors
1
evőkanál olívaolaj
1
teáskanál majoranna
Elkészítés
A
hagymát félkarikára vágva dinszteld meg az olajon, majd add hozzá a zúzott
fokhagymát. Tedd hozzá a felcsíkozott paprikát, és pár percig párold. Add hozzá
az apróra vágott paradicsomot, végül fűszerezd: só, bors, füstölt paprika,
majoránna. Keverd el jó alaposan. Fedd le, és főzd 15–20 percig, míg a
zöldségek megpuhulnak, és a paradicsom szaftos szószt képez. Ha szükséges,
kevés vízzel vagy növényi főzőkrémmel (pl. rizs- vagy zabtejszínnel)
lágyíthatod.
Mindenmentes
jó étvágyat kívánok!
Recept, fotó: Parrag Zsófi