A karfiolleves egy egyszerű, mégis nagyszerű fogás. Ez a recept a karfiol és a fűszeres ízek harmonikus kombinációját kínálja, amelyet a tejföl krémes íze tesz még gazdagabbá. Kiváló választás lehet egy hűvös napon.
Hozzávalók
- 1 közepes karfiol
- 1 hagyma
- 4 közepes répa
- 4-5 közepes burgonya
- 2-3 evőkanál olaj (napraforgó vagy oliva)
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1-2 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
- 1 liter zöldségalaplé vagy víz
- Só, bors ízlés szerint
- 150-200 ml tejföl
- Friss petrezselyem vagy kapor a tálaláshoz
Elkészítés
A karfiolt szedd rózsáira, a burgonyát és a répát hámozd
meg, majd kockázd és karikázd fel. Az hagymát vágd apróra. Egy nagy lábasban
hevítsd fel az olajat, majd add hozzá az apróra vágott hagymát. Párold
üvegesre, majd add hozzá a fokhagymát is, és főzd még 1-2 percig. Ezután fűszerezd
pirospaprikával, és gyorsan keverd el, hogy ne égjen le.
Öntsd hozzá a
burgonyát, a répát és a karfiolt. Keverd össze jól a zöldségeket a fűszeres
alaplével. Önts fel mindent az alaplével (ha nincs akkor vízzel), ízlés szerint
sózd, borsozd, és ha szeretnéd adj hozzá babérlevelet, majd forrald fel.
Csökkentsd a hőt, és főzd 20–25 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak. A főzés
vége előtt pár perccel vedd ki a babérlevelet, és keverd hozzá a tejfölt.
Alaposan keverd el, hogy sima, krémes levest kapj.
Tálaláskor ízlés szerint
díszítsd friss petrezselyemmel vagy kaporral. Ha szeretnél kínálj mellé friss
kenyérszeleteket is!
Fotók, recept: Parrag Zsófi