A cukorpálca keksz nem pusztán egy ízletes finomság, hanem az adventi időszak szimbóluma is. Az ünnepek közeledtével, ez a vidám és színes süti remek kiegészítője lehet a családi összejöveteleknek.
Hozzávalók
Tészta:
300 g
búzaliszt1 csapott teáskanál sütőpor200 g vaj vagy margarin100 g porcukor ( vagy ennek megfelelő mennyiségű
természetes cukorpótló pl.: xilit)1 tasak vaníliás cukor1 tojássárgája (M-es)csipetnyi só
Ezenkívül:
15 g
Holland kakaópor
Elkészítés
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet a
sütőporral. Öntsd hozzá a vajat, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a
tojássárgáját és a csipetnyi sót. Dolgozd össze az összes hozzávalót konyhai
robotgéppel, először alacsony, majd magas fokozaton, amíg sima tésztát nem
kapsz. Oszd a tésztát két egyenlő részre. Az egyik részhez add hozzá a
kakaóport és jól keverd össze.
Csomagold
a tésztákat frissentartó fóliába, és tedd őket a hűtőbe körülbelül 30 percre. Közben
melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra (alsó és felső sütés) vagy 160 °C-ra
(légkeveréses sütés). Vedd ki a tésztákat a hűtőből, és mindkettőt oszd 20 g-os
darabokra. Sodord mindegyikből 48-50 cm hosszú hengereket. Vágd minden hengert
négy egyenlő részre.
Egy sárga és egy
barna hengert szorosan illessz egymás mellé, majd óvatosan nyomd össze a
végeiket, és a két végét ellentétes irányba csavard meg. Hajtsd pálca alakúra a
formát, majd helyezd a sütőpapírral bélelt tepsire. Ismételd meg a folyamatot a
többi tésztával is. Ha tele lett a tepsi, süsd a kekszeket körülbelül 8-10
percig, vagy amíg aranybarnák nem lesznek.
Tipp
Kakaópor
helyett használhatsz ételfestéket is a tészta színezéséhez.
Induljon
a sütés!
Fotók, recept: Parrag Zsófi