Ahogy közelednek a melegebb napok, egyre jobban vágyunk valami könnyed, hűsítő, egészséges édességre. Az nem kérdés, hogy jól ismerjük a fagyikat vagy gyümölcskelyheket, de néha nem árt, ha kísérletezünk valami újjal, például a matchás-vaníliás pohárdesszerttel.
Mi is az a matcha, és miért jó?
Finomra őrölt,
élénkzöld por, amit különleges japán zöld tealevelekből készítenek. Nem csupán
teához használható, kiváló alapanyag süteményekhez, italokhoz és desszertekhez
is.
- Jellegzetes,
enyhén fanyar íze tökéletesen ellensúlyozza az édes hozzávalókat.
- Természetes
koffeintartalma miatt kellemesen élénkít, de nem okoz hirtelen
"koffein-ütést".
- Gazdag
antioxidánsokban – így nemcsak finom, de még jót is tesz a szervezetnek.
Nézzük a receptet.

Hozzávalók (2 adaghoz)
2 gombóc cukormentes
vaníliafagylalt
100 ml habtejszín
1/2 teáskanál matcha por
1-2 teáskanál méz
2 db zabkeksz

Egy kis tálban keverd simára a
matcha port a mézzel és 1-2 teáskanál meleg vízzel. Add hozzá a tejszínt, és
keverd össze. Törd össze a kekszet, majd kezdődhet a rétegezés. A pohár aljára
szórj kekszmorzsát. Tegyél rá egy gombóc cukormentes vaníliafagyit. Kanalazz rá
egy réteg matchás krémet.

Ha van még hely, ismételd a rétegezést. Szórd meg
kevés matcha porral a tetejét, és ha szeretnéd, tegyél rá bogyós gyümölcsöt
vagy mentalevelet.

Jó hűsölést kívánok!
Recept, fotók: Parrag Zsófi