Egyszerű alapanyagokból készül, de az elkészítés során különleges és gazdag fogássá válik, amely minden alkalomra kitűnő választás. Legyen szó egy hétköznapi családi ebédről vagy egy ünnepi vacsoráról, a rakott kelkáposzta mindig megállja a helyét.
A rakott kelkáposzta egy igazi klasszikus a magyar konyhában,
amely az otthon melegét és nagymamáink főztjének emlékét idézi fel. Ez az étel
nemcsak laktató és tápláló, hanem tele van ízekkel és aromákkal, amit a kelkáposzta,
a rizs és a darált hús tökéletes harmóniája biztosít. Próbáld ki ezt a hagyományos receptet, és élvezd az otthon
ízeit, viszont előtte jöjjön egy kis egészésgkalauz!
A kelkáposzta egy rendkívül egészséges
zöldség, amely számos jótékony hatással bír az egészségre:
1. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban
Kiemelkedően magas a C-vitamin, K-vitamin és az A-vitamin tartalma, valamint
jelentős mennyiségben tartalmaz kalciumot, vasat és káliumot.
2. Antioxidánsokban gazdag
A kelkáposzta számos
antioxidánst tartalmaz, például flavonoidokat és karotinoidokat, amelyek segítik
a sejtek védelmét és csökkentik a gyulladást.
3. Támogatja az emésztést
Magas rosttartalmának
köszönhetően elősegíti a megfelelő emésztést és hozzájárul az egészséges
bélműködéshez.
4. Szívvédő hatás
A benne található omega-3
zsírsavak, rostok és antioxidánsok segítenek a szívbetegségek kockázatának
csökkentésében.
5. Immunrendszer-erősítő
Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően támogatja az
immunrendszer működését és segít a fertőzések leküzdésében.
6. Csonterősítő
A K-vitamin és a kalcium hozzájárulnak az erős csontok
fenntartásához és a csontritkulás megelőzéséhez.
Hozzávalók
- 1
közepes fej kelkáposzta
- 500 g
darált hús (sertés, marha vagy pulyka, lehetőleg alacsony zsírtartalmú)
- 1 nagy
fej vöröshagyma
- 1 csésze
rizs
- 2-3 evőkanál
olaj
- 1
teáskanál pirospaprika
- Só és
bors ízlés szerint
-
bazsalikom
- oregánó
- 2 dl
tejföl
Elkészítés
Távolítsd
el a kelkáposzta külső leveleit és vágd ki a torzsát. A káposztát levelekre
szedve, forrásban lévő sós vízben kb. 5 percig előfőzzük. Csepegtesd le és
hagyd hűlni, amíg megfőzöd a rizst!
Egy nagy
serpenyőben forrósítsd fel az olajat. Add hozzá az apróra vágott vöröshagymát
és dinszteld üvegesre. Tedd hozzá a darált húst, amelyet sóval, borssal,
oregánóval, bazsalikommal és pirospaprikával ízesíts. Pirítsd, amíg a hús
barnává válik és öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje. Főzd addig, amíg a hús
puha nem lesz.
Vegyél elő
egy hőálló tepsit.
Az aljára
helyezz egy réteg kelkáposzta levelet, erre jöhet egy réteg rizs, majd hús,
végül a tetejére káposztát tegyél és kend meg egyenletesen tejföllel.
Melegítsd
elő a sütőt 180°C-ra. Süsd a
rakott kelkáposztát az előmelegített sütőben kb. 30-35 percig. Vedd ki a
sütőből és hagyd pár percig hűlni, mielőtt szeleteled.
Hidd el, a
végeredmény a kis időbefektetésért is kárpótol!
Fotó, recept: Parrag Zsófi