A bejgli az ünnepi időszak egyik legkedveltebb finomsága, melynek gazdag, mákos, diós tölteléke - és omlós tésztája - minden szeletében a hagyomány és a szeretet ízét hordozza. Hozd el a karácsony varázsát a konyhádba ezzel az ízletes klasszikussal!
Hozzávalók
A tésztához (2 rúdhoz):
500 g liszt
200 g vaj vagy margarin
50 g zsír
100 g porcukor vagy annak megfelelő mennyiségű természetes helyettesítőszer
2 tojássárgája
25 g élesztő
1 dl tej
csipet só
A töltelékhez:
400 g darált dió
200 g cukor vagy annak megfelelő mennyiségű természetes helyettesítőszer
50 g édesmorzsa (pl. darált háztartási keksz)
1 vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 dl tej
50 g mazsola (opcionális)
fahéj ízlés szerint
A kenéshez:
1 tojás a tészta kenéséhez
Elkészítés
Az élesztőt futtasd fel langyos tejben egy kis cukorral. A
lisztet morzsold el a vajjal és a zsírral, add hozzá a porcukrot, a sót, a
tojássárgákat, és a felfuttatott élesztőt. Gyúrd sima tésztává, majd pihentesd
hűtőszekrényben kb. 1 órát.
Amíg a tészta pihen készítsd el a tölteléket. Melegítsd fel
a tejet a cukorral, és keverd bele a darált diót, édesmorzsát, vaníliás cukrot,
citromhéjat, mazsolát (ha használsz) és a fahéjat. Majd a tölteléket is hagyd hűlni.
Oszd a tésztát két egyenlő részre. Nyújtsd ki az egyik felét
téglalap alakúra. A töltelék felét kend el egyenletesen a kinyújtott tésztán,
de hagyj szabadon kb. 2 cm-t a széleken. Óvatosan tekerd fel a tésztát, majd h elyezd sütőpapírral
bélelt tepsire. A másik tésztadarabbal is ismételd meg ezt a folyamatot.
A tetejüket kend meg felvert tojással, majd hagyd pár percet
száradni, mielőtt 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 35-40 percig aranybarnára
sütnéd.
Kellemes ebédeket, vacsorákat és ünnepeket kívánok!
Fotók, recept: Parrag Zsófi