Nemcsak ínycsiklandó, hanem tele van tápláló összetevőkkel is. Tökéletes nasi lehet a családi összejöveteleken, filmes estéken, de akár uzsonnának is elviheted az iskolába vagy a munkahelyre!
Hozzávalók
- 1 konzerv csicseriborsó (vagy 200 g száraz csicseriborsó,
előzőleg beáztatva és megfőzve)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál szárított pirospaprika
- 1 teáskanál köménymag
- 1 teáskanál só
- fél teáskanál bors
- fél teáskanál citromlé (opcionális)
Elkészítés
Ha száraz csicseriborsót használsz, előtte áztasd be egy
éjszakára, majd főzd meg, amíg puha nem lesz. Ha konzervet használsz, alaposan
öblítsd és csepegtesd le a csicseriborsót. Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra.
Egy
közepes tálban keverd össze a csicseriborsót az olívaolajjal, a pirospaprikával,
köménnyel, a sóval és a borssal. Ha szeretnéd, adj hozzá citromlevet is az
extra ízért. Majd jól keverd össze, hogy minden szem csicseriborsó egyenletesen
be legyen vonva a fűszerekkel. Öntsd a fűszeres csicseriborsót egy sütőpapírral
bélelt tepsibe, és terítsd szét rajta egyenletesen.
Süsd 25-30 percig, amíg
aranybarna és ropogós nem lesz. Közben érdemes félidőben megmozgatni kicsit,
hogy minden oldala egyenletesen süljön. Végezetül vedd ki a sütőből, és hagyd
pár percet hűlni. Tálald azonnal, vagy tárold légmentesen záródó edényben.
Légy merész, és próbálj ki különböző ízkombinációkat!
Fokhagymás-parmezános: Fokhagymapor, frissen reszelt
parmezán sajt, egy kevés olívaolaj és szárított oregánó vagy bazsalikom.
Keleties-szójaszószos: Szójaszósz, gyömbérpor,
pirított szezámmag, és egy kis szezámolaj.
Édes-fahéjas: Fahéj, barna cukor vagy juharszirup, és
egy csipetnyi só.
BBQ ízvilág: Barbecue fűszerkeverék, füstölt paprika,
barna cukor, és egy kevés cayenne bors.
Citromos-borsos: Citromhéj, frissen őrölt fekete
bors, és só.
Curry-s fűszerezés: Curry por, kurkuma, kömény, és
koriander egy kevés olívaolajjal.
Csokoládés-mentás: Kakaópor, mentakivonat, és egy
kevés porcukor a bevonathoz.
Füstös-oregánós: Füstölt paprika, szárított oregánó,
és egy kevés citromlé.
Mediterrán olívás: Szárított paradicsom pehely, olíva
bogyó apróra vágva, és kakukkfű.
Jó ropogtatást kívánok!
Fotók, recept: Parrag Zsófi