A világ népessége már átlépte a 8 milliárd főt, miközben a klímaváltozás a hosszú távú élelmiszerbiztonságunkat fenyegeti. A tudomány jelen állása szerint azonban a mikroalgák jelenthetik a megoldást erre.
A Kaliforniai Egyetem kutatói
szerint az algák és más mikroszkopikus, növényszerű organizmusok magas
fehérje- és tápanyagtartalmuk miatt újfajta szuperételek lehetnek. Bár az
algákat magas lipidtartalmuk okán régóta tanulmányozzák
bioüzemanyag-forrásként, mostanra, az élelmiszerellátás egyre égetőbb kérdését
kutatva a szakemberek figyelme élelmiszerként való felhasználásuk felé fordult.
A világnak ugyanis egyszerűen hatékonyabbá kell válnia a fehérjetermelésben.
Egy 2014-es tanulmány szerint az
algák évente 167-szer több hasznos biomasszát képesek termelni, mint a
kukorica, miközben ugyanannyi földet használnak.
Más modellek szerint a meglévő
algafajok képesek lennének fehérjefogyasztás 25%-át, illetve a teljes növényi
olajfogyasztás 50%-át biztosítani Európa-szerte a hagyományos növények
termesztésére jelenleg nem használt földterületeken, miközben túlszárnyalhatják
a napjaink arany sztenderdjének számító szóját legalább tízszeres termeléssel
hektáronként.
Ezenkívül bizonyos algafajok sós
vagy szikes vízben is termeszthetők – sőt, egyes esetben tejüzemi szennyvízben
is –, így az édesvíz más szükségletekre maradhatna fenn.
Táplálkozás
szempontjából számos algafaj gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és
különösen olyan makrotápanyagokban, amelyek elengedhetetlenek az emberi
étrendhez – ilyenek az aminosavak és az omega-3 zsírsavak.
Az optimális algafaj kifejlesztése
Az iparágra és a tudósokra
természetesen még számos kihívás vár ezen a téren. Először is meg kell
találniuk azokat az algafajokat, amelyek minden szempontnak megfelelnek az
elvárásoknak, beleértve a magas biomasszahozamot, a magas fehérjetartalmat, a
teljes tápanyagprofilt, valamint a legkedvezőbb termesztési feltételeket
földhasználat, vízigény és tápanyagfelhasználás szempontjából.
Mindezek mellett
bizonyos változtatásokra – például a szín, az íz és a jellegzetes halas illat
csökkentésére – is szükség lehet a fogyasztók meggyőzése érdekében.
Vannak
azonban már arra mutatóan bíztató jelek, hogy ezek az érzékszervi észlelésen
alapuló tulajdonságok módosíthatók, miközben az új algafajok fehérjetartalma is
növelhető, ami egy újabb fontos falat bonthat le az algák és a tányéraink
között.