Egyre többen követik szélsőségesen az ún. tiszta étkezés (clean eating) diétát, amelynek során csak organikus, bio vagy éppen kizárólag általuk egészségesnek hitt ételeket esznek, de ez sok problémát is felvet.
Az egészséges életmód melletti elköteleződés az egyik
legnépszerűbb újévi fogadalom, de dr. Bogár Nikolett, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi
Intézetének evészavarokat kutató PhD-hallgatója szerint nem mindegy,
hogyan fogunk bele.
Az ún. orthorexia nervosa (ON) az
egészséges ételektől való függőség, és bár 1997-ben írták le először, szakmai
körökben továbbra is vitatott kórkép, leginkább valahol az evészavarok és a
kényszerbetegségek közé helyezhető el.
Jellemzője, hogy a betegek nem a bevitt étel mennyiségét,
hanem minőségét korlátozzák, kizárólag általuk egészségesnek vélt alapanyagokat
és ételeket fogyasztanak. Választásaik azonban, melyek általában teljesen
szubjektívek, dietetikai szempontból nem feltétlenül megfelelők.
"Ha valaki egyfajta alapanyagot, például csak halat,
zöldséget, vagy éppen zöld színű, nyers vagy kizárólag szénhidrátmentes ételt
fogyaszt, ugyanúgy hiánybetegségek léphetnek fel nála, mint az ételek
mennyiségét korlátozó evészavaroknál, hiszen ugyanúgy nem visznek be elegendő
tápanyagot, vitamint ásványi anyagot, fehérjét vagy szénhidrátot"
– magyarázza dr. Bogár Nikolett, aki szerint bizonyos
szakmákban és társadalmi rétegekben az egészséges ételfüggőségre való hajlam
még gyakoribb.
Az Eating and Weight Disorders – Studies on Anorexia, Bulimia
and Obesity című folyóiratban leírt nemzetközi kutatásukban a
Semmelweis szakemberei a világon elsőként vizsgálták divatmodellek körében az
egészséges étel függőségre való hajlamot.
A kérdőív-alapú kutatásba bevont női manökenek több mint 35
százalékánál mutattak ki ON-ra utaló jeleket, de a főleg fiatal egyetemistákból
álló kontroll csoport tagjainak több mint egyötöde is hajlamos volt az ilyen
típusú addikcióra.
„Kutatásunkban a kérdések egy része az egészséges étkezéshez
köthető pozitív érzelmekre fókuszált. Ebben mind a modellek, mind a kontroll
csoport tagjainak 95 százaléka magas pontszámot ért el, mely azt jelenti, hogy
az egészséges étkezés olyan normatív társadalmi elvárássá vált, mint korábban a
karcsú testalkat. Éppen ezért az ilyen függőség sokszor rejtve marad, hiszen
egy társadalmilag fontosnak tartott és elfogadott jelenséghez, az egészséges
életmódhoz köthető” – teszi hozzá a kutató, aki korábban maga is
divatmodellként dolgozott.
Figyelmeztető jel lehet, ha valaki annyira elkötelezett az
egészséges étkezés mellett, hogy az életének más területeire is negatívan hat.
Ilyen például, ha valaki az életét, a programjait az egészséges étkezés köré
szervezi, ha kimaradoznak baráti találkozók, ha nem megy el egy karácsonyi
partira, vagy családi ebédre, vagyis, ha nincs rugalmasság az étkezésében vagy
a megszokott rutinban való változtatás stresszt okoz.
Korábbi kutatások szerint az orthorexia
nervosa gyakrabban fordul elő a magasabb jövedelműek körében, és
összefüggést találtak a közösségi média használat és az egészséges ételfüggőség
között is.
Tünetek
A nem megfelelő tápanyagbevitel első tünetei lehetnek a
hajhullás, körömtöredezés, menstruáció kimaradása, energiahiány vagy levertség,
de akár klinikai súlyosságú evészavarok, például anorexia vagy bulimia is
kialakulhatnak az egészséges ételfüggőség következtében.
Dr. Bogár Nikolett szerint az étkezés nem csupán
tápanyagforrás, hanem társasági és kulturális esemény, különösen az ünnepi és
az ezt követő hetekben. A barátokkal közös főzésnek vagy egy éttermi
kiruccanásnak nemcsak funkcionális, hanem érzelmi dimenziója is van, ezért fontos, hogy ne kategorizáljuk a jó és rossz ételeket, és
az étkezés ne váljon önsanyargatássá.
„Januárban se az ultratiszta, hanem egy hosszútávú
kiegyensúlyozott étrend kialakítására törekedjünk, melybe időnként pár
szaloncukor és csoki is belefér, bűntudat nélkül”
– tanácsolja a szakember.
Forrás: Semmelweis Egyetem