Az aszalás az egyik legősibb, egyben legegészségesebb tartósítási mód, amelynek során az aszalni kívánt ételek vitamin- és ásványianyag-tartalma majdnem teljes mértékben megmarad.
Noha nem bonyolult folyamat, némi kreativitásra és
odafigyelésre szükségünk van a legjobb eredmények eléréséhez.
Az élelmiszerek aszalása egy ősi tartósítási
módszer, amelynek története többezer évre nyúlik vissza.
Azért vált népszerűvé,
mert lehetővé tette az élelmiszerek hosszú távú tárolását olyan időszakokban
vagy területeken, amikor és ahol nem volt lehetőség hűtésre vagy fagyasztásra.
Más
okból ugyan, de ennek a vízelvonáson alapuló eljárásnak ma is nagy hasznát
vesszük. Például azért, mert szezonon kívül is hozzáférhetünk népszerű, ízletes
és vitaminokban gazdag gyümölcsökhöz és zöldségekhez.

Az aszalással tehát
értéket őrzünk meg: értékes terméseket azokra a hónapokra, amikor a
természettől kevesebbet kapunk belőlük.
A víz megy, a lényeg marad
Az aszalás lényege, hogy kivonjuk a gyümölcsökből
és zöldségekből a nedvességet, megelőzve ezzel a penészedést, a baktériumok
elszaporodását és a rohadást.
Mindezt úgy, hogy az aszalás során az ételekben
található fontos tápanyagok, például a C-vitamin és a rostok, nem vesznek el a
vízzel együtt.
Ennek eredményeként az aszalt élelmiszerek súlya lényegesen
kisebb, mint az eredeti, friss vagy fagyasztott terméseké, így könnyebben
szállíthatók és tárolhatók. Ez különösen hasznos lehet például utazások során,
vagy akkor, ha kevesebb hely van a kamránkban.

A siker kulcsa
Az aszalás minősége alapvetően az alapanyagok
minőségétől függ. Ezért ügyelj arra, hogy mindig érett, friss és sérülésmentes
gyümölcsöket, zöldségeket válassz hozzá.
Tippek
Ha gyümölcsöt aszalsz, előkészítés
gyanánt távolítsd el a magokat és a héjat, majd csepegtess rá citromlevet vagy
használj aszkorbinsavat, mert ez segíthet megőrizni termés színét és intenzív
ízét, valamint megakadályozza, hogy a gyümölcs besötétüljön.
A zöldségeket blansírozhatod (rövid ideig főzd forró vízben, majd azonnal hűtsd le hidegben)
a szín és íz megőrzése érdekében.

Ha nincs aszalógéped, a kiválasztott
terméseket aszalhatod közvetlen napfényen, sütőben vagy egy szellős teraszon is.
A kiszárított almát, körtét, szilvát vagy meggyet pedig hermetikusan lezárható
tárolódobozokban vagy zacskókban tárold, hogy megőrizd a frissességüket.
Fotók (és további hasznos tippek az aszalásról, egészséges életmódról): Természet Áldása
További tartamat az alábbi linkeken találsz
/alkotoenergia
Természet Áldása