A vízlábnyom feltárja a legfontosabb vízhasználati mintázatokat, ezzel együtt segít az egyének, a vállalkozások és az országok szintjén is megérteni, hogyan használhatnak kevesebbet ebből az életet jelentő erőforrásból.
Az általunk felhasznált víz több annál, mint amit
a csapból kiengedünk. Sokkal több!
Vízre van szükség a ruhák elkészítéséhez,
amiket hordunk, az állatok tartásához, amiknek a húsát vagy a tejét
elfogyasztjuk, de annak a papírlapnak a legyártásához is, amire a
bevásárlólistát összeírjuk.
Ezek együttese adja meg, hogy mennyit fogyasztunk
el a Föld véges vízkészletéből – azaz mekkora a vízlábnyomunk.
A leggyakrabban "kék" bolygóként" becézett
Föld több mint 70 százalékát víz borítja. Ennek azonban a 97 százaléka az óceánokban
található, 2 százaléka pedig a gleccserekbe és a jégsapkákba zárva – azaz
mindössze 1 százalék marad, amin az ember és a természet osztozkodhat.
![](https://cms.alkotoenergia.dtapp.hu/uploads/05oldal_nyom07_0a8730b25f.jpg)
Noha az édesvíz megújuló erőforrás, olyan ütemben
használjuk, hogy a természet nem tud lépést tartani az általunk támasztott
kereslettel. A 2000-es évek elején egy holland professzor, Arjen Hoekstra
mutatott rá, hogyan is lenne érdemes kezelni ezt az értékes, de egyre szűkösebb
erőforrást.
Megalkotta a vízlábnyom számításának alapjait, amely nem csak
szembesít a kihívásokkal, de a megoldás felé is utat nyit.
A képlet a közvetlen mellett a közvetett vízfogyasztást is tartalmazza
Előbbit viszonylag könnyű megbecsülni – ha
rászánjuk az időt és az energiát. A direkt vízfogyasztáshoz ugyanis minden
hozzátartozik, amit látunk: a fogmosáshoz, a mosogatáshoz, az öntözéshez vagy
éppen a mosáshoz felhasznált víz.
Ennél nehezebben nyomon követhető az általunk
használt termékek vagy elfogyasztott ételek előállításához szükséges víztömeg.
Ennek meghatározásához figyelembe kell vennünk: a felszíni és felszín alatti
vizet, amelyet a gyártás során elhasználnak ("kék víz"), az esővizet,
amely a folyamat hatására elpárolog ("zöld víz"), valamint azt a
mennyiséget, amelyet a termék vagy szolgáltatás létrehozása során elszennyeznek
("szürke víz").
![](https://cms.alkotoenergia.dtapp.hu/uploads/KLI_56566ee20e.jpg)
Egy csésze kávé például 140 liter, egy pohár tej 200
liter, egy pamut póló 2000 liter, egy hamburger pedig 2400 liter vizet emészt
fel a közösből.
Ezek együttese adja ki, hogy a dél-afrikai országokban átlagosan
800 köbméter, Magyarországon közel 2400 köbméter, Amerikában pedig 2800
köbméternél is több vizet használ el egy ember éves szinten.
A vízlábnyom tehát hozzájárul annak megértéséhez, hogy egyén, vállalkozás és ország szinten is van tennivalónk bőven a vízkészletek megóvásában. A döntéseink nem csak a közvetlen környezetünkben
hatnak ki a környezetre, hanem ott is, ahol az általunk fogyasztott termékek és
igénybe vett szolgáltatások „megszületnek”.
Fotók: @KLI