Hogy miért és hogyan érdemes a kertészkedésnek nekilátni? Veteményes iránti szeretetével és páratlan természetességével a TikTokot (is) meghódító Bukovicsné Békefi Daisyvel beszélgetünk erről.
A
kikelet az emberek többségében megmozgat valamit. Az a valami pedig nem más,
mint egy ösztönszerű késztetés arra, hogy közel legyünk a természethez. Ennek
egyik legegyszerűbb, egyszersmind leghasznosabb módja, ha kertészkedni kezdünk.
Kicsiben, óvatosan, lépésről lépésre.
Daisy-vel készült korábbi interjúnkban már megismerhettük a kivételes hölgy természet iránti szeretetét, most azonban a kertészkedés áll a fókuszban.
A természet tavaszi éledése még azokat is megérinti, akiket kevésbé szoros kapocs köt hozzá. Hogyan éled meg ezt az időszakot te, akit egy korábbi beszélgetésünkben – nem véletlenül – csak úgy hívtunk: a tündelány?
Minden
évszakot szeretek, de a tél végén engem is rendre utolér az érzés, hogy most
már aztán elég volt. Nagyon élvezem, hogy sokat lehetünk kint a gyerekekkel.
Elég nagyok már ahhoz, hogy besegítsenek a kerti feladatokba. Márpedig a
veteményes körül ilyenkor van teendő bőven. Nem erőltetjük rájuk a természet
szeretetét, hiszünk abban, hogy az az igazi, ha magától ébred fel bennük a
kíváncsiság, hogy mi miért történik odakint.

Akkor most a természet a kezetekre játszik, mert olyan intenzív változásban van épp, hogy számtalan dolgot együtt figyelhettek meg.
Az
első hóvirágnak például együtt örültünk, amikor pedig elhervadt, elmagyaráztam a
gyerekeknek, hogy az ő ideje lejárt, át kell adnia a helyét a nárcisznak és a
tulipánnak.
Aki követ téged, az látja, hogy mennyi időt töltesz kint, miközben ezernyi más dolgod is van. Hamarosan megjelenik gyógynövényekről írt könyved, a natúrkozmetikai termékcsaládod bővíted épp, páratlanul őszinte TikTok videókkal segíted a követőidet, a három gyermekről és a mindennapi teendőkről már nem is beszélve. Ezek alapján azt gondolná az ember, ha neked belefér az idődbe kertet gondozni, mindenkinek bele kell, hogy férjen.

Még
ha nem is fogalmazódik meg egzakt módon, ott él bennünk vágy, hogy kapcsolódjunk
a természettel. Ezt pedig ösztönszerűen felerősíti a napsütés.
Akár már néhány
balkonláda elég lehet arra, hogy megtapasztaljuk, milyen érzés növényekről
gondoskodni.
Ez nem idő és hely kérdése. Amikor pedig az első saját nevelésű
paradicsomba kóstol bele az ember, meghatározó élményben lesz része.
Neked is van ilyen „első” élményed?
Inkább
számtalan. Egyszer például, amikor gyerekként kint játszottunk az udvaron, szóltam
édesapámnak, hogy megéheztem. Ő kikerekedett szemekkel nézett rám, és annyit
mondott: „Hogy lehetsz éhes? Hiszen tele vagyunk étellel.” És valóban.
Körülnéztem és láttam, hogy egy karnyújtásnyira vannak tőlem a friss zöldségek
és gyümölcsök. Azt ehetek, amit csak akarok.

Ezért éri meg belevágni?
Ezért
is. Meg önmagában a kertészkedés öröméért. Amikor leszüreteled az első uborkát,
nem csak egy uborkát látsz a tányéron. Láttad magként, és szurkoltál neki,
amikor mini termés volt. Ez egy nagyon izgalmas és tanulságos folyamat, ami a
zöldség ízében is visszaköszön majd.

És hogyan éri meg?
Érdemes
tisztában lennünk önmagunkkal. Bármilyen csábítóak is az egzotikus zöldségek és
gyümölcsök, a kezdő hobbikertészek inkább fűszernövényekkel vagy hagyományos
konyhakerti fajtákkal kezdjenek – paprikával, paradicsommal, salátával.
Ezeknek
kicsi a helyigényük, könnyű gondozni őket, és gyors sikert ígérnek, ami az első
évben nagyon fontos.
Ne magvetéssel próbálkozzunk – abban sok a buktató –, inkább
vásároljunk palántát a piacon, és ültessük át otthon. És még egy tanács: soha
ne vállaljuk túl magunkat. Kevesebb fajta igényeit könnyebb kielégíteni.

Még akkor is, ha a boltban vásárolt cserepes bazsalikomot sem tudtam még soha életben tartani?
Csalóka
dolog ez. A bolti növények nagy része már a polcokon halálra van ítélve. A
termesztőnél ugyanis a lehető legoptimálisabb körülmények között nevelkednek,
amit viszont máshol képtelenség nekik biztosítani. Ahogy az szemnek oly’ kedves
szabályos bokor forma sem természetes, hiszen nem tudnak szabadon növekedni.

A tökéletesség illúziója tehát a kerteket is megfertőzi...
Pedig
ez minden, csak nem természetes. Aki most nevel először konyhakerti növényt,
meg fog lepődni, hogy a paradicsom nem teljesen kerek, a sárgarépa pedig igazából
girbegurba. De ezzel nincs is semmi gond. A lényeg, hogy finom és egészséges
legyen.
Azt hiszem, a TikTok oldalad ezért is nagyon hasznos. Semmi filter, semmi manír. Pont olyannak mutatod meg a kertészkedést, amilyen az valójában.
Eszem
ágában sincs ezen bármit „szépíteni”. Volt már, hogy édesanyám – akivel
egyébként közösen gondozzuk a kertet – rám szólt, hogy a sáros csizmát azért
cseréljem le, mert a videóban nem mutat jól. De hát épp a veteményesben
dolgoztunk, ahhoz pedig a gumicsizma passzolt.

Hadd vonjam le akkor a fő konklúziókat a kezdő kertészek számára. Helyből és időből nem kell sok, türelemből, fokozatosságból és a tökéletlenség elfogadásának képességéből viszont annál több.
És
még egy dolog. Semmit ne éljünk meg csalódásként. Nem mindig rajtunk múlik, hogy
sikerül-e. Ha pedig igen, az páratlan élmény lesz.
További tartamat az alábbi linkeken találsz
/alkotoenergia
Greens of Daisy
/alkotoenergia
Greens of Daisy