Ahogy az ősz télbe fordul, szervezetünknek több támogatásra van szüksége a hidegebb idő és a kevesebb napsütés miatt. Ebben az időszakban egyes vitaminok és ásványi anyagok különösen fontosak, hogy energikusak maradjunk, és elkerüljük a megfázásokat.
Az egyik legfontosabb, sőt nélkülözhetetlen vitamin ebben az
időszakban a D-vitamin, amelyet a szervezetünk közvetlen napfény hatására
termel. Az őszi-téli hónapokban, amikor a napos órák száma és az UV-sugárzás
intenzitása csökken, a D-vitamin természetes forrásaihoz való hozzáférés
korlátozottabbá válik.
A D-vitamin hozzájárul a csontok és fogak egészségéhez,
az immunrendszer megfelelő működéséhez, és segíti a kalcium és a foszfor
felszívódását.
Hiányában gyengébb lehet az immunválaszunk, fáradtságérzet léphet
fel, sőt a hangulati ingadozások is gyakoribbá válhatnak.
A D-vitamin legfőbb természetes forrásai közé tartoznak a
zsíros halak, mint a lazac, a hering és a tonhal, valamint a tojássárgája és a
különböző tejtermékek. Azonban az őszi és téli hónapokban gyakran szükség lehet
D-vitamin-kiegészítők szedésére, amelyet érdemes egy szakemberrel, például
orvossal vagy dietetikussal egyeztetni, hogy megfelelő mennyiséget válasszunk.
A C-vitamin köztudottan az egyik legfontosabb tápanyag az
immunrendszer támogatásában. Erős antioxidáns hatása révén segít védekezni a
káros szabadgyökök ellen, amelyek a test sejtjeit károsítva gyulladásokat és
különféle betegségeket idézhetnek elő. Emellett a C-vitamin támogatja a
fehérvérsejtek működését, melyek a szervezetünk védekező rendszerének
alapkövei.
A C-vitamin természetes forrásai közé tartoznak a
citrusfélék, például a narancs, citrom, mandarin és grapefruit, valamint a
paprika, brokkoli, kelkáposzta és a csipkebogyó is.
A friss gyümölcsök és
zöldségek fogyasztása különösen fontos, azonban, ha valaki nem jut elegendő
C-vitaminhoz a táplálkozás során, akkor étrend-kiegészítők formájában is
pótolhatja.
Az E-vitamin szintén antioxidáns, amely segít megvédeni a
szervezetet a szabadgyökök káros hatásaitól. Bár a C-vitamin mellett kevesebb
szó esik róla, az E-vitamin fontos szerepet játszik az immunrendszer
működésének támogatásában, különösen az idősebb korosztály számára.
Az
E-vitamin megtalálható az olajos magvakban, például a dióban, mandulában,
mogyoróban és a napraforgóban, illetve a növényi olajokban.
Bár a tápanyagokat legjobb természetes formájukban
fogyasztani, a mai rohanó életmód és a szezonális zöldségek, gyümölcsök elérhetősége
gyakran megnehezíti az optimális vitaminbevitel biztosítását. Az
étrend-kiegészítők segíthetnek, hogy pótoljuk a szükséges vitaminokat, azonban
érdemes figyelni a minőségükre, és lehetőleg szakember segítségével választani
közülük.