Luca napja a tél egyik legmisztikusabb ünnepe, melyhez számos népszokás kapcsolódik. Például a Luca-napi kása készítése, amely a bőség jelképe lett a magyar hagyományban. Bár eredetileg egyszerű gabonakása volt, ma már elkészíthetjük egészségesebb változatban is.
A
Luca-napi kása a magyar néphagyomány egyik különleges ünnepi étele, amelyet
december 13-án, Luca napján készítettek. A paraszti világban a gabona az élet,
az egészség és a bőség jelképe volt, ezért a kása nem csupán ételként
funkcionált, hanem rituális szerepe is volt. Sok helyen a ház négy sarkába
szórtak belőle a jószág és a termés védelme érdekében, máshol időjósló
praktikákhoz használták. Bár eredetileg egyszerű, sós árpakása volt, az idők
során sokféle változat született az ünnepi, mézes-diós verziótól egészen a
modern, tejjel vagy növényi italokkal készült édességekig.

Hozzávalók
5
dl növényi
6–7
evőkanál búzadara
2–3
evőkanál agávészirup
2
evőkanál durvára vágott dió
1
evőkanál pirított napraforgómag
1
csipet só
½
teáskanál fahéj vagy vanília

Elkészítés
Öntsd
a növényi tejet egy kisebb lábasba, adj hozzá egy csipet sót, és közepes lángon
kezd el melegíteni. Amikor a tej meleg, lassan, folyamatos keverés mellett
szórd bele a búzadarát. Keverd 2–3 percig, amíg a kása besűrűsödik. Vedd takarékra
a lángot és csurgasd bele az agávészirupot. Ha szeretnéd, adj hozzá fahéjat
vagy vaníliát is.
A vágott diót és a pirított napraforgómagot keverd a kész
kásába, vagy tálaláskor szórd a tetejére. Melegen, sűrűn tálald. A tetejére még
egy kevés agávészirupot vagy extra magvakat tehetsz.
Sok
szerencsét és jó étvágyat kívánok!
Fotó, recept: Parrag Zsófi

