Ez az étel egyszerre könnyű, elegáns és percek alatt elkészíthető fogás. Citrusos, édeskés aromái igazi ünnepi ragyogást hoznak az asztalra, sőt, akár a karácsonyi vacsorát is feldobja. Ha látványos, mégis egészséges étkezésre vágysz, ez a párosítás mindig biztos siker.
Hozzávalók
A
lazachoz:
2 db
lazacfilé
1 db
narancs
1 ek méz
1 ek
szójaszósz
1 gerezd
fokhagyma,
1 ek vaj
Só, bors

Az
édesburgonyapüréhez:
2 nagy
édesburgonya
1–2 ek vaj
1–2 ek
tejszín / tej / növényi tej
Só, bors
Egy csipet
szerecsendió (opcionális)
Elkészítés
A
lazacfiléket sózd, borsozd. Egy tálban
keverd össze a narancs reszelt héját, a kifacsart narancslevet, a mézet, a
szójaszószt (ha használsz), a zúzott fokhagymát, és vajat. A halat forgasd bele
a pácba és hagyd 15–30 percet állni, majd 200°C-on 12–14 perc alatt süsd meg!

Az
édesburgonyát hámozd meg és kockázd fel. Tedd sós vízbe és kb. 15–20 perc alatt főzd puhára. Szűrd le,
majd add hozzá a vajat és a tejszínt. Botmixerrel vagy krumplinyomóval
pürésítsd. Ízesítsd sóval, borssal, kis szerecsendióval.
Az
édesburgonyapürét kanalazd a tányérra. Tedd rá a narancsos lazacfilét. Csorgasd
rá a sűrű narancsmázat. Díszítheted narancshéjjal, friss petrezselyemmel vagy
korianderrel.
Jó
étvágyat kívánok!
Fotó, recept: Parrag Zsófi


