Ha valaki azt mondja, hogy lazacot eszel, viszont közben egy falat hal sem került az asztalra na, az az igazi meglepetés! És amikor rájössz, hogy mindezt egy egyszerű sárgarépa teszi, garantáltan elmosolyodsz. Pláne, amikor a krémes kesudióval együtt kóstolod.
Hozzávalók (4 adaghoz)
A
“lazachoz”:
3–4
nagyobb sárgarépa
2 evőkanál
olívaolaj
1 evőkanál
citromlé

2 evőkanál
szójaszósz
1
teáskanál juharszirup vagy méz
1 vagy
füstölt paprika
A
kesudiókrémhez (ezt készen is lehet kapni, de érdemes házilag készíteni):
150 g
kesudió (legalább 2 órára vízbe áztatva, majd lecsöpögtetve)
1–2
evőkanál citromlé
2–3
evőkanál víz (amennyitől krémes lesz)

1 evőkanál
olívaolaj
1 gerezd
fokhagyma
Só,
frissen őrölt bors ízlés szerint
Elkészítés
Hámozd meg
a répákat, és készíts belőlük zöldséghámozóval hosszú, vékony szalagokat. Főzd a
répákat enyhén sós, lobogó vízben 2–3 percig, amíg kicsit megpuhulnak, de ne
essenek szét. Azonnal öblítsd le hideg vízzel.
Keverd
össze a pác hozzávalóit, majd tedd a répacsíkokat egy tálba, öntsd rá a pácot,
és jól forgasd össze. Fedd le, és hagyd állni hűtőben legalább 4–6 órát (a
legjobb egy éjszakán át). Ha nem
kész kesukrémmel dolgozol, akkor az áztatott kesudiót tedd turmixgépbe a
citromlével, olívaolajjal, fokhagymával és kevés vízzel.

Turmixold simára,
krémesre, közben ízlés szerint sózd, borsozd. Ha túl sűrű, adj hozzá még egy
kis vizet. Kenyérre
vagy gluténmentes krékerre kend a kesudiókrémet, ráhalmozva a “sárgarépa
lazacot”. Díszítheted friss kaporral, petrezselyemmel, vékonyra szeletelt
lilahagymával, vagy citrommal.
Kellemes falatozást kívánok!
Fotó, recept: Parrag Zsófi


