Ez a sütőtökös quinoa saláta vörösáfonyával és napraforgómaggal egy őszi ízekben gazdag, gluténmentes étel, amelyben az ízek és a textúrák tökéletes harmóniát alkotnak. Könnyű, mégis tápláló fogás, amely melegen és hidegen is jó, így bármikor az asztalra kerülhet.
A
sütőtök édeskés íze, a vörösáfonya friss savanykássága és a pirított magok
ropogóssága tökéletesen kiegészítik egymást, harmonikus és különleges ízvilágot
adva az ételnek.
Hozzávalók
Salátához:
1
csésze quinoa
2
csésze víz vagy zöldségalaplé
Kb.
500 g sütőtök
2
evőkanál olívaolaj
1
teáskanál füstölt paprika
Só,
bors ízlés szerint
½
csésze szárított vörösáfonya
50
g pirított napraforgómag

Tahini
szószhoz:
3
evőkanál tahini
1
gerezd fokhagyma, zúzva
1
evőkanál friss citromlé
1
evőkanál olívaolaj
Kb.
4 evőkanál víz (amíg krémes, önthető állagú lesz)
Só
ízlés szerint

Elkészítés
A
quinoát öblítsd át, majd vízben vagy alaplében főzd kb. 15 percig, hűtsd ki.
Hámozd meg és kockázd fel a sütőtököt, majd olívaolajjal, füstölt paprikával,
sóval és borssal összeforgatva 200 °C-on süsd 25–30 percig. A napraforgómagot
száraz serpenyőben pirítsd aranybarnára 3–4 perc alatt. Amíg sül a sütőtök,
addig készítsd el az öntetet. Keverd össze a tahinit, a fokhagymát, a citromlevet
és az olívaolajat, majd vízzel hígítsd önthetőre. Ízlés szerint sózd.
Végül a quinoát,
a sült sütőtököt, a vörösáfonyát és a napraforgómagot keverd össze, locsold meg
a tahini szósszal, és ha szeretnéd, szórd meg fetával.
Jó
étvágyat kívánok!
Fotó, recept: Parrag Zsófi



