Mind többen és többen tapasztalják meg, hogy a virágokat meg a színes szirmokat szeretni nem csak a lelkünknek, de az ízlelőbimbóinknak is igazi ajándék.
Vissza a természethez
Bár a szegények sáfrányának
nevezett körömvirág a paraszti kertekből be-bekerült a konyhába, az
arisztokraták asztalain – hol díszítőelemként, hol likőrként – pedig az ibolya
és a rózsa is gyakran megfordult, a honi gasztronómiában az ehető virágok soha
nem töltöttek be meghatározó szerepet.
A múltbéli tényezőknél azonban nagyobb
gátat jelentenek a jelenbeli adottságok.
Egyrészt az, hogy kóstolásra az
üzletekben kapható dísznövények nem alkalmasak, így maradnak a saját kertben
nevelgetett, tisztán vegyszermentes szálak – erre viszont kevés háztartás
építhet.
Ráadásul sok tévhit is nehezíti a helyzetet. Sokan meglátnak egy képet
az interneten egy szirmokkal díszített tortáról, és rohannak vele a cukrászhoz,
hogy ők bizony ilyet szeretnének, miközben lehet, hogy egy mérgező növényre
mutatnak épp.
De olyannal is gyakran találkozik a szakember, amikor csak azért
tesznek a tányérra egy virágot, mert az ott jól mutat, amint azonban elkezdődik
a lakoma, félre is tolják.
Érzékek játéka
Pedig a virágok a látványnál
jóval többet adhatnak hozzá a tányérunkhoz, ehhez azonban jól kell használnunk
őket.
Vannak kimondottan karakteres aromájú szirmok – savanyúak, csípősek és
édeskések –, így egyáltalán nem mindegy, mit milyen fogással párosítunk.
Ahogy számít
a növények jelentése is. Egy vadételhez egy erdőben gyűjtött fajta passzol a
legjobban, míg a luxus fogásokhoz a rózsa nemessége illik igazán.
Viszont a
színes növények nem csak kísérőként állják meg a helyüket, a főszerep is igazán
jól áll nekik. Legyen az egy töltött sásliliom vagy rántot akác, esetleg egy chilis rózsazselé – az
érzékek játékában nincsenek határok.
Szépséges hasznok
Ebből pedig csak profitálhatunk. Az
egy dolog, hogy a virágokkal készített ételek kényeztetik a szemünket, de egy
bodzából vagy levendulából készült fogás aromái az orrunkat is azonnal rabul
ejtik.
A kertben leszakított összetevők között ráadásul sok a gyógynövény, szinte
mind tartalmaz kisebb-nagyobb mértékben ásványi anyagokat és – ami még
fontosabb – virágport is. Utóbbi igazi multivitamin. Ám talán mind közül a leglényegesebb
haszon, hogy a szirmokat kóstolgatva közelebb kerülhetünk a természethez.
Ha kedvet kaptál a virág zamatához, de nincs ötleted, adjánljuk a figyelmedbe Bukovicsné Békefi Daisy blogját (Greens of Daisy), ahol nem csak az ehet gyomnövényekről tudhatsz meg mindent, hanem az ehető virágokról is.
Fotók: Greens of Daisy
További tartamat az alábbi linkeken találsz
/alkotoenergia
Greens of Daisy