Senki sem ugrál örömében, ha olyan ételt kell kidobnia, amit nem véletlenül felejtett a kamra mélyén. Sok praktika van, amellyel megelőzhetjük a pazarlást, ebből mutatunk párat.
Kevés lélekölőbb dolog van, mint
arra eszmélni, hogy megint ránk savanyodott a kedvenc levesünk, vagy elrohadt
az alma a gyümölcskosárban.
Ehhez képest idehaza közel 1,8 millió tonna ételhulladék keletkezik évente – döbbenetes mennyiség. Ennek több mint egyharmada a háztartások szemetesében landol, azaz fejenként közel 70 kg élelmiszert dobunk otthon a kukába.
Ezen van mit lefaragni! Ebben segítenek az
alábbi praktikák, melyeknek hála tovább friss marad az étel a hűtőben és a
kamrában.

Zacskóból dobozba
A rizs, a spagetti és a
gabonapehely csomagolása – még ha sokszor mutatós is – nem egy életbiztosítás.
Ha felbontás után is ebben hagyjuk az élelmiszereket, elég hamar íztelenné
vállnak, állottak lesznek vagy keményre száradnak. Okosabb mielőbb átölteni
ezeket egy-egy jól záródó tárolóba, amely gondoskodik a rá bízott tartalom
frissességének megőrzéséről. Az pedig már csak járulékos haszon, hogy ezek a
dobozok könnyen egymásra illeszthetők, hiszen így még helyet is spórolunk velük
a polcokon.
Van, ami szereti a hideget – és van, ami nem
A gyümölcsök és zöldségek
frissen tartása – különösen a melegebb hónapokban – nem könnyű feladat. A
hűtőszekrényben uralkodó kellemes hideg a legtöbb fajta számára menedéket kínál.
Fontos azonban tudni, hogy ez nem jelent univerzális megoldást, vannak ugyanis
olyan zöldségek, amiknek kifejezetten árt az alacsony hőmérséklet.
A burgonya, a
hagyma, a fokhagyma és a legtöbb gyökérzöldség egy száraz, fénytől elzárt
helyen áll el a legtovább, amely hűvös, de nem olyan hideg, mint egy átlagos hűtőszekrény. Nem véletlen, hogy felmenőink, ha tehették, a pincében egy földdel megtöltött rekeszben tárolták a sárgarépát.

Mindig legyen kéznél papírtörlő
A papírtörlő ugyanis nagyszerű eszköz arra, hogy az ételek élettartamát megnyújtsuk. A bogyós gyümölcsök, a leveles zöldek és a fűszernövények egyaránt tovább elállnak, ha papírtörlőt teszünk alájuk a tárolóedénybe. A papír ugyanis gondosan felszívja a nedvességet, így késlelteti a penész megjelenését és a rothadási folyamatot.

Hidegre velük
A frissen elkészült leveseket,
főzelékeket, húsokat nem célszerű sokáig szobahőmérsékleten tartani, mert
ezalatt az idő alatt „találkozhatnak” olyan baktériumokkal, amik aztán a
vesztüket okozzák. Létezik erre egy hüvelykujj-szabály is: legkésőbb két
órán belül hűtőbe kell tenni az ételt. Ehhez persze jól jön
a rásegítés, főleg nyáron, amikor a lakás amúgy is melegebb.
Szedjük szét
például kisebb adagokra az adott fogást, kevergessük gyakran, vagy az edényt,
amiben van, tegyük egy jégkockákkal teli tepsibe.
Mi ezúttal az egyszerű, költséghatékony módszereket emeltük ki, de természetesen nagy segítségünkre lehetnek a vákuumtárolók, vagy az élemiszer vákuumozók, amelyek képesek több nappal is kinyújtani a friss zöldségek, gyümölcsök, húsok, felvágottak "élettartamát".