A pandémia egyik hagyatéka, hogy az ételrendelés virágzó biznisz lett. A népszerűségnek viszont ára is van: a több csomagolási hulladék, a nagyobb forgalom utakon és a fokozódó élelmiszer-pazarlás. De jó hír, hogy ezeket a problémákat már az iparág is felismerte.
Ennek köszönhetően egyre több
étterem és kiszállításra specializálódott konyha keresi a zöld megoldásokat.
Nekünk, fogyasztóknak pedig az a dolgunk, hogy ezeket a kezdeményezéseket
bizalommal jutalmazzuk.
Zöldebb csomagolások
Már elmúltak azok az idők, amikor
az „elvitel” egy halom hungarocell dobozt és műanyag evőeszközt jelentett.
Számos ételkiszállító szolgáltatás már bambuszból, cukornádból vagy
kukoricakeményítőből készült, újrahasznosítható csomagolást használ, amelyek természetes
módon lebomlanak, így csökkentik a hulladéklerakók terhelését.
Optimalizált szállítási útvonalak
A megfelelő logisztika döntő
tényező a fenntartható ételkiszállításban.
Számos vállalat már most mesterséges
intelligencia alapú rendszereket használ az útvonalak optimalizálására, így
csökkentve az üzemanyag-fogyasztást.
Ezek az intelligens rendszerek különböző
tényezőket vesznek figyelembe a leghatékonyabb útvonalak létrehozásához,
beleértve a forgalmi mintákat, a szállítási címeket és a rendelési
mennyiségeket.
Alternatív szállítási módszerek
Néhány előremutató ételkiszállító
szolgáltatás már most különböző környezetbarát szállítási módokat alkalmaz – elektromos
autókat, motorokat, kerékpárokat, e-bicikliket, a legbátrabbak pedig drónokat. Ezek
a közel zéró kibocsátású opciók nem csak minimalizálják a szennyezőanyagok
kibocsátását, de segítik a vállalatokat abban is, hogy átjussanak a zsúfolt
városi utakon.
Előnyben a helyi alapanyagok és a szezonális menük
A fenntarthatóság az
ételkiszállításban nem csak arról szól, hogyan jut célba az étel – hanem arról
is, honnan származnak az alapanyagok.
A helyi termelőkkel való együttműködés
csökkenti az élelmiszerek megtett útját, ezáltal a szállítási kibocsátásokat,
miközben támogatja a helyi gazdaságot és frissebb alapanyagokat biztosít.
A
szezonális menük pedig tovább erősitik ezt a megközelítést, hiszen az adott
évszakban természetesen elérhető alapanyagokra összpontosítanak.
Élelmiszer-pazarlás csökkentése
Az élelmiszer-pazarlás komoly
környezeti probléma, és ez az a terület, ahol a kiszállító szolgáltatások nagy
hatást tudnak gyakorolni. Ezt segítenek ellensúlyozni például a fejlett
készletgazdálkodási rendszerek, hogy előre jelezzék az igényt, elkerülve a
túltermelést.
Ezen felül több szolgáltatás együttműködik helyi jótékonysági
szervezetekkel, és átadják nekik a fel nem használt alapanyagokat vagy ételeket.