Sokan szemétként gondolnak a lefőzött kávé után a zaccra, de számtalan felhasználási módja van otthonodban és a kertben, ami nagyon hasznossá teszi.
Mire használd a kertben?
A friss kávézacc kalciumban és magnéziumban is gazdag,
bomlása során pedig nitrogént bocsát ki, amely tökéletessé teszi a gyep
trágyázására, főleg a nyári időszakban, amikor növekszik.
A zöldségek számára
is fontosak ezek a hatóanyagok, és a virágok is szeretik ezeket a tápanyagokat.
A kávé ráadásul tele van koffeinnel, amelynek több előnye is van.
Távol tartja
a csigákat és meztelen csigákat a növényektől, valamint elűzi a szúnyogokat,
legyeket és a többi nem szívesen látott bogarat. A rovarok számára is mérgező,
így nem kell tartanod az ő jelenlétüktől sem.
Mire használd a háztartásban?
A kávézacc kiváló szagtalanító, nyugodtan helyezd el kisebb
vászontasakokban cipők, táskák és sportruhák között.
A hűtőben is nagyon hasznos
ez a tulajdonsága, mert azon kívül, hogy az ételszagot megszünteti a fridzsideredben,
így annak kinyitásakor a konyhád nem lesz szagos, a benne tárolt ételek sem
veszik át a hűtőszekrény szagát.
Arra is tökéletes, hogy a kezedet bedörzsöld
vele kézmosás közben, ha előtte erősen szagos ételekkel dolgoztál.
A kávézacc egyébként baktériumölő hatású, és mivel nagyon
érdes az állaga, ezért tökéletes dörzsiként használhatod tűzhelyek, lefolyók és
kerti grillek takarításához.
Kozmetikumok és szépségápoló szerek kávézaccból
Az érdes állag nem csak a takarításnál jöhet jól, hanem
bőrradírozásnál is. Egy kis vízzel vagy kókuszzsírral össze kell keverni, és
már alkalmazhatod is az arcodon vagy a testeden.
A koffein miatt serkenti a
véráramlást, így finomabb formában, inkább krémként használva segíti a bőrödet
egészségesen tartani, és csökkenti a narancsbőr kialakulását is.
A hajad is meg
fogja köszönni, ha néha nem csak kávéivással, de a zacc fejbőrbe dörzsölésével
is serkented a hajnövekedést.
Fotók: KT